Нововолинські рятувальники застерігають про небезпеку отруєння грибами

 

Основні
причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів;

- неправильне приготування умовно їстівних грибів;

- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок
мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми
отруєння:
 нудота, блювота, біль у животі,
посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне
сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та
правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застерігаємо!

- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях
(магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних
ринків.

- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони
їстівні.

 Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не
здавалися;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях,
колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є
потовщення "бульба", оточене оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються
під них;

- "шампіньйони" та "печериці", у яких
пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

- Не куштуйте сирі гриби на смак.

- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти.
Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом -
викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку
плівку.

- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та
вагітних жінок.

- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять
отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута
розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі,
пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від
виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48
годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша
допомога при отруєнні грибами.

1. Викличте
"Швидку медичну допомогу".

2. Одночасно,
не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок
кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на
корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок),
коли промивні води стануть чистими.

3. Після
надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка
підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і
до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4. З'ясуйте,
хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

- Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої,
молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам'ятайте: Отруєння
грибами дуже важко піддається лікуванню.

 

Коментарі