Джерело: www.bbc.com
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Штолен – це різдвяний пиріг, але його необхідно готувати за кілька тижнів до свята27 жовтня 2024
Останні кілька років в Україні набуває популярності штолен – традиційний німецький різдвяний пиріг. Українських господинь та господарів не лякає те, що цей пиріг треба готувати задовго до свята.
У Німеччині штолен випікають уже сім століть. Це насичений ароматний кекс із родзинками, цукатами, горіхами, марципаном.
Основний секрет штолена у тому, що печуть його за декілька тижнів до Різдва. Увесь час очікування він настоюється у прохолодному місці. За цей час кекс просочується усіма ароматами цукатів та сухофруктів.
Характерна риса штолена – його форма і колір. Кекс продовгастої овальної форми присипаний зверху шаром цукрової пудри – наче загорнуте в пелюшки немовля, що символізує народження Ісуса.
Історія штолена
У історичних документах штолен вперше згадують ще в 1329 році як одне зі святкових приношень в дар єпископу.
Але тоді його смак мало чим нагадував сьогоднішній, і багатьом українцям він би не сподобався.
Вся справа в тому, що штолени пекли під час передріздвяного посту, а канони католицької церкви кажуть, що тоді можна було вживати тільки рослинні продукти, тому тісто для штолена робили з вівса, борошна і води з додаванням ріпакової олії.
Знаті не подобалося таке їсти, тому в 1439 році курфюрст Ернст Саксонський і його брат герцог Альбрехт не витримали і попросили Папу Миколая V дозволити випікати штолен із вершковим маслом.
Але їм відмовили.
Тільки у 1491 році тодішній глава католицької церкви Інокентій VIII у спеціальному посланні, відомому як “масляний декрет”, дозволив вживати під час посту вершкове масло і молоко.
Пізніше рецепт удосконалив придворний пекар Генріх Драздо із саксонського містечка Торгау. Саме він придумав додавати у штолен подрібнені цукати, горіхи та родзинки.
Сьогодні існує багато видів штолена – сирний, маковий, мигдальний, горіховий, марципановий і навіть шампанський – це коли родзинки вимочують в шампанському.
Найвідомішим вважають “дрезденський оригінальний штолен” – ця назва навіть запатентована. Весь секрет цього штолена у особливо великій кількості масла.
Кілька десятків років як в цього штолена є навіть свій фестиваль у Дрездені – Штолен Фест.
Інгредієнти для штолена
Щоб приготувати штолен, вам знадобиться:
- Цукор – 75 г
- Масло – 250 г
- Молоко – 200 мл
- Дріжджі свіжі – 50 г
- Борошно – 700 г
- Мигдаль – 250 г
- Сіль – 0,5 ч. л
- Цукати – 100 г
- Родзинки – 350 г
- Апельсиновий сік – 50 г
- Марципан – 100 г
- Лимон – 1 шт
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Штолен – це вражаючий мікс родзинок, цукатів і горіхів
- Ванільний цукор, кориця мелена, мускатний горіх, коріандр – трошки до смаку
- Цукрова пудра для посипання – 100 г
- Масло вершкове для змащування – 50 г
Як готувати штолен
Родзинки промити. Разом з цукатами і подрібненим мигдалем на ніч замочити в апельсиновому соці.
Приготувати опару. Для цього підігріти молоко до кімнатної температури, розвести в ньому дріжджі, додати 1 ст. ложку цукру і 4 ст. ложки просіяного борошна від загальної кількості. Залишити на 30 хвилин в теплому місці. Коли на опарі з’являться бульбашки, можна замішувати тісто.
Висипати в опару решту просіяного борошна, додати розтоплене і охолоджене вершкове масло, сіль, цукор і замісити тісто. Сформувати з тіста кулю, накрити її рушником і дати підійти в теплому місці.
З лимона зняти цедру і вичавити сік.
Коли тісто підійшло, додати відціджені сухофрукти та горіхи, сік і цедру лимона, прянощі. Домісити туге тісто.
Залишити тісто ще на 2-3 години підійти.
Тісто розділити на дві рівні частини. Кожну трохи розкачати качалкою, викласти в центр шматочки марципана і скласти вдвоє.
Викласти на застелене пергаментом деко на відстані не менше 5 см один від одного. Поставити у тепле місце підійти на 30-40 хв.
Випікати у розігрітій до 200 градусів духовці 15 хвилин. Зменшити температуру до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин.
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, На вигляд штолен має нагадувати загорнуте в пелюшки немовля, що символізує народження ІсусаГотові штолени дістати з духовки. Ще теплими змастити розтопленим вершковим маслом і посипати цукровою пудрою.
Коли штолени повністю вистигнуть, обгорнути їх в пергамент чи фольгу і покласти у сухе прохолодне місце на 2-3 тижні.
Подавати на свята, порізавши скибками.