Головна Без категорії Масниця для всіх: п’ять варіантів млинців, які сподобаються кожному

Масниця для всіх: п’ять варіантів млинців, які сподобаються кожному

64
0

Джерело: tsn.ua

Масниця — чудовий приклад того, як язичницьке свято адаптувалося до християнських традицій. До хрещення Київської Русі в цей період святкували день весняного рівнодення. А млинці своєю формою нагадують сонце. Читайте в матеріалі ТСН.ua про млинці на Масницю, які можна приготувати.

Зараз тиждень Масниці символізує наближення весни, а святкування прив’язане до Великодня (святкується за вісім тижнів до Воскресіння Господнього). Тому щороку Масниця припадає на різні дати. 2025 року вона проходитиме від 24 лютого до 2 березня. Які млинці на Масницю можна приготувати, щоб потішити рідних?

Традиційні (від Євгена Клопотенка) Традиційні млинці пористі й тонкі. Найраще вони смакують із солодкою начинкою. Однак у них також можна класти фарш і подавати зі сметанним соусом.

Євген Клопотенко розповів, як правильно приготувати традиційні млинці на Масницю.

Інгредієнти:

  • 30 г борошна;
  • 340 мл молока;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • 2 ст. л. цукру;
  • дрібка солі.

Процес приготування:

  • Дуже важливо повністю дотримуватися рецептури, щоб отримати смачні млинці. Спочатку борошно. Його потрібно просіяти. Однак якщо ви використовуєте грубого помолу чи цільнозернове, можна цей крок пропустити.
  • Для тіста змішати сіль, яйце, олію та цукор. Перемішати вінчиком до однорідного стану. Додати просіяне борошно і знову перемішати.
  • Тепер до отриманої маси додати молоко. Варто вливати його обережно і невеликими порціями, постійно перемішуючи суміш. Має вийти рідке тісто, яке добре розтікається.
  • Дати настоятися тісту 10 хвилин, змастити сковорідку невеликою кількістю олії та вилити тісто, розподіливши його по поверхні.
  • Випікати по одній хвилині на кожному боці.
  • Шпинатні (від Джеймі Олівера)

    Шпинатні млинці на Масницю / Фото: YouTube

    Якщо хочете здивувати своїх рідних, можете спробувати приготувати шпинатні млинці, рецептом яких поділився Джеймі Олівер.

    Інгредієнти:

    • стигле авокадо;
    • 350 г помідорів чері;
    • 100 г шпинату;
    • 3 ріпчасті цибулини;
    • 15 г свіжого коріандру;
    • лайм;
    • оливкова олія;
    • велике яйце;
    • склянка борошна;
    • склянка напівзнежиреного молока;
    • 300 г сиру;
    • гострий соус чилі.

    Процес приготування:

  • Для тіста потрібно змішати борошно, яйце, молоко. Потім збити сир, шпинат, сіль і перець до однорідної маси та додати до основної суміші.
  • Сковороду розігріти на середньому вогні, змастити олією і смажити млинці до золотистої скоринки з кожного боку.
  • Заздалегідь можна приготувати начинку: розрізати навпіл авокадо, витягнути кісточку, помідори розрізати четвертинками та покласти все до великої миски.
  • Додати дрібно нарізану цибулю, чверть шпинату, дрібку коріандру. Заправити все соком одного лайма. Збризнути столовою ложкою оливкової олії, додати сіль і перець.
  • Млинці посипати сиром, викласти салат та полити соусом чилі.
  • Млинці з апельсиновою карамеллю та лікером (від Лізи Глінської)

    Млинці з апельсиновою карамеллю / Фото: YouTube

    Якщо вам хочеться спробувати чогось вишуканого, можна скористатися рецептом від Лізи Глінської.

    Інгредієнти:

    • 130 г борошна;
    • 20 г цукру;
    • 300 мл молока;
    • 3 яйця;
    • цедра одного апельсина;
    • 60 г масла;
    • 50 мл апельсинового лікеру (Cointreau);
    • сіль.

    Для апельсинової карамелі:

    • 40 г цукру;
    • 20 г масла;
    • 20 мл лікеру Cointreau;
    • філе, сік та бланшована цедра двох апельсинів.

    Процес приготування:

  • У великій ємності з’єднати яйця та цукор. Додати апельсиновий лікер і всі сухі інгредієнти: сіль, борошно, цедру.
  • Додати гаряче молоко та попередньо розтоплене масло. Все ретельно перемішати і смажити на розігрітій та змащенній олією сковороді.
  • Далі приготувати апельсинову карамель. Для цього відділити м’якоть апельсина та розрізати. До сковороди насипати цукор. Треба зачекати, доки він розтане і утвориться карамельний аромат.
  • Додати розтоплене масло й лікер, зачекати кілька секунд, поки всі інгредієнти не змішаються, тоді влити апельсиновий сік, порізані апельсини, цедру. Випарювати суміш на маленькому вогні. Готова карамель повинна мати констистенцію густого сиропу.
  • Гречані млинці на Масницю для веганів

    Гречані млинці на Масницю / Фото: YouTube

    Якщо ви не вживаєте продуктів тваринного походження, можна приготувати гречані млинці. Сьогодні існує чимало варіантів, наприклад, такий рецепт від Джеймі Олівера.

    • 300 мл мигдального молока;
    • 1 ч. л. ванільного екстракту;
    • 75 г бланшованого мигдалю;
    • 100 г гречаного борошна;
    • 100 г рисового борошна;
    • 2 ч. л. розпушувача;
    • стиглий банан;
    • оливкова олія;
    • 350 г будь-яких ягід;
    • кленовий сироп;
    • 4 ст. л. грецького йогурту за бажанням.

    Процес приготування:

  • Спочатку потрібно змішати ванільний екстракт, молоко, борошно, мигдаль, розпушувач, очищений банан. Збити все до однорідної маси за допомогою блендера або вінчика.
  • Добре розігріти сковороду, змастити її олією.
  • Викласти на поверхню сковороди 3 столові ложки тіста, одразу покласти ягоди, закрити млинець ще 3 столовими ложками тіста. Смажити з двох боків до золотистого кольору. Перед подаванням можна полити грецьким йогуртом.
  • Безглютенові млинці (від Джеймі Олівера)

    Безглютенові млинці на Масницю / Фото: YouTube

    Не варто відмовляти собі в задоволенні людям з целіакією. Наприклад, можна приготувати чудовий варіант швидких безглютенових млинців від Джеймі Олівера.

    Інгредієнти:

    • велике яйце;
    • 250 г безглютенового борошна;
    • 300 мл молока;
    • оливкова олія;
    • морська сіль.

    Процес приготування:

  • В великій ємності перемішати яйце, склянку молока, безглютенове борошно, дрібку солі. Збити до отримання однорідної консистенції.
  • Смажити на розігрітій сковорідці (на середньому вогні), яку потрібно попередньо змастити олією. З кожного боку готувати млинець 1-2 хвилини.
  • Ці млинці можна подавати з будь-якими улюбленими начинками: фруктами, йогуртом, медом тощо.

    Читайте також:




    реклама у Нововолинськ