Джерело: www.volynnews.com
Нестача робітників-чоловіків – це основна проблема, з якою зіштовхнулися у господарстві за час повномасштабної війни, розповів Суспільному директор Валерій Пахольчук.
Чоловік вирощує шампіньйони понад 20 років. Каже, що починав у 90-х, коли не було конкурентів.
Зі слів керівника господарства, для роботи з вирощування шампіньйонів потрібно сім-дев’ять людей.
«Катастрофічно бракує робочих рук. Особливо чоловічих. І це проблема №1. У мене маленьке господарство. Я не можу потрапити у цю категорію бронювання, тому немає у мене заброньованих», – каже чоловік.
У господарства є власна дизельна електростанція, тому вирощування шампіньйонів – справа безперервна.
«Це так затратно, бо паливо коштує великі гроші, але даємо раду. Як узявся за цю справу, то не можна вискочити. Є домовленості з супермаркетами. Якщо я зроблю перерву, не буду давати хоча б мінімальних партій, то завтра цю нішу займе конкурент», – зазначає власник грибного господарства.
Читати ще: За рік – 90 тисяч літрів молока: як працює сімейна ферма на Волині
Зрізує шампіньйони Людмила Сохацька. Жінка працює тут шість років. Приїздить на роботу з Ковельського району і залишається на п’ять-шість робочих днів. Жінка каже: якщо багато дозрілих грибів, нарізає 10 шестикілограмових ящиків орієнтовно за дві години.
Зараз працівники зрізують шампіньйони першої хвилі, розповідає працівниця Наталя.
Читати ще: «Співаю – і вони ростуть»: волинські господарі вже почали висаджувати розсаду
«Залишаємо три фракції. Вибираємо великі, щоб дати цьому ріст. Двічі на день ріжемо. Зранку і ввечері можемо пробігтися. Влітку я можу поїхати собі до Польщі, нас директор відпускає, а потім приїжджаю і сюди», – каже жінка.
За час повномасштабної війни, зазначає Валерій Пархомчук, потужностей виробництва не нарощували.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу