Джерело: www.volynnews.com
Як розповів Суспільному, після служби в армії працював 10 років у колгоспі, отримав земельний наділ у три гектари і довгий час він стояв порожнім. Чоловік довго думав, як його максимально використати, і так з’явилася ідея вирощувати фундук.
Держава давала дотації на саджанці, фермеру повернули 80 грн із кожного: якщо саджанець був 160 гривень, то половину повернула держава. Починав із 4,5 тисячі саджанців. Висадив їх на площі шість з половиною гектарів у 2018 році. Перший врожай зібрав через п’ять років.
«Пів тонни ми зібрали позаторік, це був п’ятий рік саду. На шостий рік ми вже зібрали три тонни. Цього року вже плануємо чотири, може, чотири з половиною тонни зібрати», – ділиться планами фермер.
Господар вирощує три сорти фундука, які найбільше, з його слів, адаптовані до волинського клімату. Цього року збирати горіхи почали пізніше, ніж зазвичай.
«Торік раніше фундук достиг, але погода була гірша. Цього року погода хороша. Торік горіха на дереві було більше, цього року трошки менше. Але за рахунок приросту дерева і нових посадок урожайність більша», – каже Степан Пась.
Читати ще: У селі на Волині вирощують гектари фундука
З його слів, садок потребує постійної уваги і взимку, і влітку. На Волині через вологу фундук потрібно обробляти проти шкідників, щоб був урожай.
Після дозрівання фундук осипається з дерева, тому його треба швидко зібрати з землі. Це роблять не лише вручну, а й за допомогою спеціальної техніки – пилососа, який потоком повітря всмоктує фундук з землі, розказує працівник Ігор Ковальчук.
«Трактор заводимо, працює насос. Помпа закачує, тут є тяга, і ось так вибирає сміття. Листя окремо кидає, а чисті горіхи в мішки потрапляють», – пояснює робітник.
Орієнтовно 80 кілограмів горіхів за день збирає 63-річна Анна Таранюк. Це – підробіток, каже пенсіонерка. Працює з 9:00 до 18:00.
«81 кілограм – то був рекорд. 1200 гривень заробила, а пенсії маю 4039 гривень за 39 років стажу, живу сама, вдова, маю сім онуків, та й хочеться всім щось допомогти. Сьомий день працюю, за цей час заробила більш як шість тисяч», – розповідає жінка.
Зібрані горіхи Степан Пась переробляє, фасує і збуває магазинам. За отриманий грант від держави планує обладнати приміщення, куди купив спеціальне обладнання, щоб запустити лінію з калібрування, очищення, смаження, фасування горіхів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу













