Головна Без категорії Як щоденна склянка апельсинового соку впливає на наш організм: нове відкриття вчених

Як щоденна склянка апельсинового соку впливає на наш організм: нове відкриття вчених

2
0

Джерело: www.volynnews.com

Для більшості людей апельсиновий сік – звичайний напій. Але дослідники все частіше доводять, що він виконує більше функцій, ніж просте втамування спраги.

Результати нещодавнього дослідження засвідчили, що регулярне вживання апельсинового соку може впливати на активність тисяч генів у наших імунних клітинах. Багато з них допомагають контролювати артеріальний тиск, заспокоювати запалення та регулювати рівень цукру в організмі, що є ключовим для здоров’я серця, пише УП. Життя з посиланням на Medical Xpress.

Пі час дослідження вчені спостерігали за дорослими, які протягом двох місяців щодня випивали 500 мілілітрів чистого пастеризованого апельсинового соку. Через 60 днів дослідники виявили, що багато генів, пов’язаних із запаленням і підвищеним артеріальним тиском, стали менш активними.

Серед них були NAMPT, IL6, IL1B і NLRP3, які зазвичай активуються, коли організм перебуває у стресі. Інший ген, відомий як SGK1, який впливає на здатність нирок утримувати натрій (сіль), також став менш активним.

Читати ще: Як кава впливає на здоровʼя серця

Окрім того, у добровольців з більшою вагою спостерігали більші зміни у генах, що регулюють жировий обмін, а в худіших – більш виражений вплив на запальні реакції.

Науковці припускають, що природні сполуки в апельсинах, зокрема гесперидин та флавоноїд цитрусових, відомий своїми антиоксидантними та протизапальними властивостями, впливають на процеси, пов’язані з високим кров’яним тиском, холестерином та способом, у який організм переробляє цукор.

Згідно з результатами іншого дослідження, щоденне споживання апельсинового соку покращило ендотеліальну функцію (стан внутрішньої оболонки судин) у 68 учасників з ожирінням. Покращена ендотеліальна функція, яка відповідає за здатність судин розслаблятися та розширюватися, пов’язана зі зниженням ризику серцевих нападів.

Тож вчені зробили висновок, що результати спростовують поширену думку про те, що цитрусові соки – це просто цукор у склянці. Цілі фрукти все ж є кращим вибором завдяки вмісту клітковини. Попри це, невелика щоденна порція чистого апельсинового соку має позитивний ефект, який накопичується з часом.

Серед переваг – здатність зменшувати запалення, підтримувати нормальний кровотік та поліпшення кількох показників крові, пов’язаних із довгостроковим здоров’ям серця.

«Це нагадує нам, що повсякденні продукти харчування можуть мати більший вплив на організм, ніж ми могли б очікувати», – пишуть дослідники.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу




реклама у Нововолинськ