Головна Новини Нововолинська Волинська обласна лікарня: справжня ціна оптимізації. А може і Нововолинська ЦМЛ?

Волинська обласна лікарня: справжня ціна оптимізації. А може і Нововолинська ЦМЛ?

266
0

Оптимізація сфери охорони здоров’я вже майже рік є улюбленою темою розмови для Бориса Клімчука та інших представників волинської влади. З їх вуст лунають заяви про те, що реформувати медицину задумав сам Віктор Янукович. Президент, який отримує високоякісну і безкоштовну медичну допомогу, нібито наказав максимально наблизити медичні послуги до кожного українця та зекономити бюджетні кошти. Вочевидь, виконуючи вказівку лідера Партії регіонів, у області почали активно скорочувати кількість медперсоналу та замість лікарень створювати амбулаторії.

Голова Волинської ОДА Борис Клімчук активно запевняє волинян, що лише у великих закладах на зразок Волинської обласної лікарні можна отримати якісну медичну допомогу, тому всі їдуть туди. І саме це є приводом для закриття районних закладів медицини. Однак, схоже, наша влада ніколи не лікується у лікарнях для звичайних громадян і взагалі не знає реальної ситуації у цій сфері.

Волинська обласна лікарня, як відомо, складається з кількох корпусів. Один із них розташований у селі Боголюби. Звісно, що представники «еліти», які побудували собі шикарні апартаменти у цьому населеному пункті, не користуються цим закладом. Він призначений для звичайних волинян, про яких дуже «турбується» наша влада на оперативних і селекторних нарадах та під час проплачених «прямих ефірів» по телебаченню і радіо. Яким же насправді є стан справ у найкращому медичному закладі Волині – прикладу оптимізації імені Януковича-Клімчука, на який рівняється наша обласна влада?

Коли хворий потрапляє до Волинської обласної лікарні, першим запитанням лікарів є: «Чи маєте ви гроші на лікування або, можливо, вони є у ваших родичів?» Якщо фінанси у хворого є і в достатній кількості, тоді й розпочинається сам процес лікування. Коли ж їх немає, то людина має великі шанси залишитися наодинці зі своїм захворюванням. Зрозуміло, що Борису Клімчуку, Віктору Януковичу, іншим представникам нинішньої влади важко уявити собі таку ситуацію. Їх, напевно, ніколи не питатимуть, чи мають вони гроші на лікування. Адже для них у державному бюджеті Партія регіонів та її союзники заклали чимало грошей на фінансування медичного забезпечення. На підтримку хорошого стану здоров’я Януковича, члена уряду чи народного депутата перебачено близько 1 мільйона гривень у рік, тоді як на простого українця – тільки 150 гривень.

Після отримання відповіді на перше запитання у Волинській обласній лікарні – одній із жертв медичної оптимізації – розпочинається саме лікування. Хворому виписують список ліків на кожний день. З цим листочком людина йде у одну з двох аптек «Сальве» (інших у цьому корпусі лікарні чомусь годі відшукати, може, таки правду люди кажуть, що ця мережа належить родичам головлікаря?) Ціни там, зазвичай, суттєво вищі, ніж у звичайних аптеках. Напевно, тому що статус лікування у Волинській обласній лікарні не передбачає дешевих ліків. Наприклад, розчин глюкози коштує 8 гривень, тоді як у звичайній луцькій аптеці – 5 гривень. Також при покупці ліків у аптеці «Сальве» різні види медикаментів загортають у фірмовий пакетик із однойменною назвою, який коштує 20 копійок. Завдяки цьому пацієнти мають можливість ще більше покращити фінансовий стан аптеки і погіршити – свій.

У відділенні Волинської обласної лікарні в Боголюбах не роблять деякі види аналізів – томографію, гістологію та інші. За ними хворі пацієнти змушені за власний рахунок їхати в корпус аж на проспект Грушевського в Луцьку. Прямого доїзду туди немає, що створює додаткові незручності. Якщо хворий не може самостійно пересуватись, то його потрібно везти родичам або наймати за окрему плату машину з лікарні.

Коли звичайні волиняни мають нещастя потрапити у відділення реанімації Волинської обллікарні, їх спочатку зустрічає так звана «сестра-господиня» і вручає список того, що потрібно купити. Сюди входять побутова хімія, засоби для знезараження, дезінфекції, маски, рукавички, порошок, засіб для миття посуду і навіть пакети для сміття – великі і малі. Цікаво, чи наважились би вручити такий самий список голові будь-якому представнику сучасної влади, яка керує країною і Волинською областю?

Для операції хворий купує операційний набір за 800 гривень. Потім платить за анестезію, якщо вона ще є в лікарні. Найлегша операція коштує не менше 1000 гривень. Через те, що держава у нас фінансує забаганки влади, а не потреби медичної сфери, всі гроші потрібно платити з власної кишені, бо в лікарні відсутнє навіть елементарне.

Після операції хворому щодня приносять список ліків, які потрібно придбати. Якщо родичі не мають змоги щодня відвідувати пацієнта, тоді по ліки в аптеку ходить медсестра чи санітарка за окрему грошову винагороду. За хворими тут активніше доглядають лише тоді, коли простимулювати увагу персоналу, котрий теж відчув на собі «покращення життя» і реформи від Партії регіонів, фінансово. І в цьому не є вина медиків, які через бездарну політику влади опинилися на межі виживання, і в яким, схоже, не залишають вибору. Адже зарплата лікарів і медсестер завдяки оптимізації у нас мізерна і нерідко дорівнює мінімальній. Звісно, вона навіть близько не дозволяє забезпечити достойний рівень життя.

Один візит до хворого обійдеться відвідувачам в одну гривню. Саме стільки коштують одноразові бахіли. Потрапити у Волинську обласну лікарню з вулиці теж непросто. Навколо медичного закладу, який для Бориса Клімчука є світочем оптимізації у сфері медицини, бігає величезна зграя бродячих собак, кількістю у декілька десятків. Поруч із лікарнею знаходиться ліс, що збільшує ризик можливих контактів собак із хворими на сказ тваринами. Ще одні наслідки бездіяльності санстанції яскраво проявляються у лампах освітлення в палатах. Вони переповнені величезною кількістю загиблих мух. Чи було б комфортно знаходитись у таких палатах нашим оптимізаторам, які повсюдно волають про визначні епохальні реформи стратега Януковича?

Після знайомства з рівнем фінансування та якістю надання медичних послуг у Волинській обласній лікарні стає страшно. Невже це і є змістом оптимізації імені Бориса Петровича? Чому влада постійно бреше волинянам? Втім, можливо, вона настільки далека від українців, що просто не знає реального стану справ або ж їй давно начхати на власних громадян. Головне – аби якісно і безкоштовно лікували представників нашої лжееліти за рахунок мізерного фінансування потреб звичайних людей.

За таких умов українські медики не здатні повною мірою реалізувати свій потенціал і часто змушені шукати заробітку за кордоном. Бо ті умови праці та соціальні стандарти, які їм пропонує наш уряд, є знущанням над людиною.

Сьогодні вже абсолютно очевидно, що ніякої програми реформ у влади не існує. Медична сфера перебуває на грані колапсу, а нам продовжують розповідати казки про оптимізацію. Партія регіонів та її союзники через свій антиукраїнський, матеріальний і корумпований світогляд просто нездатні працювати на благо нації. Уся суть так званої медичної реформи зводиться до погіршення обслуговування простих громадян, скорочення кількості лікарень і медперсоналу. А вивільнені фінанси підуть на подальше збагачення кланово-олігархічної зграї та її обслуговуючого персоналу. Тому що здоров’я українців їх мало цікавить.

Реальний стан справ у медичних закладах області та доступність медичних послуг для громадян – ось справжня оцінка роботи волинської влади. Виходячи з того, що твориться сьогодні у лікарнях області, так звана оптимізація Бориса Клімчука зазнала абсолютного провалу, як і невиконана минулорічна програма соціального та економічного розвитку області. Подальший розвал системи охорони здоров’я і є справжньою ціною оптимізації.

Петро Герасименко



реклама у Нововолинськ