Головна Новини Нововолинська Кроноспан: небезпечне сусідство. Що робити?

Кроноспан: небезпечне сусідство. Що робити?

272
0

Десь іще улітку 2004-го чи 2003-го я зробила, замовила у друкарні й роздала власноруч тисячам людей отаку відозву:

«Прочитай і передай іншому! 

Нововолинці!

Без вашого відома і згоди австрійсько-польська група «Кроноспан» будує надпотужний деревообробний завод у межах міста. Тут мають виробляти клей і тирсоплиту з додаванням шкідливих синтетичних смол.

Завод-гігант будують прискореними темпами, щоб запустити повністю вже в наступному році. Однак цілісного робочого проекту ДОСІ НЕ ІСНУЄ! Немає й висновків комплексної державної експертизи.

Уже запрацював перший цех – там подрібнюють щепу. Він викидатиме у повітря 37 тонн деревного пилу на рік. А це дуже тривожний показник, який наближається до критичної межі.

Пилюка й сажа осідатимуть у наших легенях. Помітно збільшиться кількість бронхітів, пневмоній, інсультів, інфарктів. А ще ж буде безліч інших небезпечних викидів: важкі метали, діоксиди азоту й вуглецю, сірчистий ангідрид, метан…

І це тільки від одного цеху. А від усього заводу?

Лікарі прогнозують нам різке ослаблення імунної системи, стрімке збільшення захворюваності на дерматоз, алергію, атеросклероз, поліневрити, рак легень і печінки.

Тепер питаннячка.

Чому поляки відмовились будувати другу чергу подібного заводу в себе і прийшли до нас – попід великі житлові масиви?

Чому інвестор і міські чиновники всупереч закону не спитали думку громади?

Чи готові ви пожертвувати здоров’ям дітей, онуків і своїм власним здоров’ям заради надприбутків іноземних і місцевих олігархів?

25 липня, у понеділок, о 9.00 – усі на Майдан! Буде велика акція протесту».

Це було, повторюю, ще років вісім тому.  

Тоді мені і ще кільком хорошим людям :)) вдалось організувати бодай якісь громадські слухання та провести кілька протестних акцій. Не проти «Кроноспану» як такого, а проти НЕПРОЗОРОГО будівництва промислового гіганта на території міста.

Але обіцяні інвесторами сотні, ледь не тисячі  робочих місць (де вони, га?..) виглядали тоді для більшості нововолинців значно важливішими за здоров’я та екологію. А мене тодішні керівники «Кроноспану» і їхні підспівувачі звинуватили у популізмі. Та ще й брехали, що за всі оті  протести мені платить якась конкурентна фірма. Насправді ж я з того не мала нічого – крім геморою:(((

Неприємно вразила байдужість абсолютної більшості мешканців 15-го мікрорайону. І, звиняйте на слові, продажність чи поступливість деяких мешканців Панасівки. Їм, а також місцевим депутатам і журналістам   влаштували екскурсію до Польщі в Мєльце на тамтешній «Кроноспан». Показали парадну картинку, вручили презенти, декого працевлаштували – і все, Панасівка замовкла!

Я зі своїми відозвами, протестами, листами до чиновників і збором підписів виглядала повною дурепою. Всім усе добре, а я про якусь там екологію!..

Протестувати виходило аж кілька десятків людей.

Якщо тепер народ усе ж таки дозрів до думки, що з цим треба щось робити, я готова допомогти. Замість витрачатися на дороге відеообладнання і цілодобово знімати дим – зателефонуйте, громадяни, на номер 3-22-56. Обговоримо, як діяти. А не тільки випускати пару тут у коментах.

Наталя Камишникова, не залежний ні від кого журналіст.

 

Також читайте Атмосфера навколо ТОВ “Кроноспан”

Що має громада від промислових монстрів, окрім геморою? 



реклама у Нововолинськ