Головна Новини Нововолинська Проблема із питною водою у місті.

Проблема із питною водою у місті.

300
0

Що у нас в місті з водою? Дане запитання на сайті поставив гість 22 березня 2012 року.

Шановні жителі міста! Скажіть будь ласка, чи у всіх така ПОГАНА ВОДА як у нас в центрі (район Гагаріна, Маяковського, Винниченка)? Ну це вже просто неможливо далі терпіти! З крана тече не вода,а “Чай” червоно-корчневого кольору. Не це ще півбіди, напора води немає ВЗАГАЛІ! Вода ледь ледь тече, товщина як сірник.Ну що ж це за знущанння таке! Куди дивиться наш водоканал? За що я плачу кожного місяця порядка 100 гривень? Ми вдома воду з-під крана не п”ємо, привозимо з джерела. Але помити посуд, покупатись, попрати — це ж неможливо! Треба певно іти на прийом до Сапожнікова і запросити його до себе “НА ЧАЙ”!

Під запитанням, у коментарях навіть було проведено конкурс на краще відео з ржавою водою. Фільм правда так ніхто й не прислав, проте фото переможця є. Ним виявився мешканець 15 мікрорайону.

 

Жителі Нововолинська втомилися нарікати на якість питної води. Але на заміну хоча б частини зношеного водогону в місті бракує грошей.

Чому вода схожа на пиво?

Підприємство «Нововолинськводоканал» житлово-комунального об’єднання минулий рік завершило із значними збитками. Їх спричинило у першу чергу збільшення цін на електроенергію, які змінювалися шість разів, на усі, в тому числі й паливно-мастильні, матеріали. Варто сказати, що за рік тариф на електроенергію, яка становить третину усіх витрат водоканалу, збільшився на 22,8 відсотка.

Незважаючи на те, що вода у Нововолинську на відміну від інших міст постачається цілодобово, практично, без жодних зривів, водоканал переживає останнім часом дуже складні часи. Інколи ситуація перебуває на критичній позначці і загрожує «зневодненням» частині мешканців міста.

Чому одне з ключових комунальних підприємств опинилося в такому плачевному стані, намагалися з’ясувати депутати на останній, п’ятнадцятій, сесії Нововолинської міської ради. У них значно поменшало запитань до начальника підприємства Якова Приступи після своєрідної екскурсії головними господарськими об’єктами «Нововолинськводоканалу».

Напевно, в шахтарському місті не знайдеться жителя, який би не мав претензій до якості води. Буває, що з крана тече рідина, схожа швидше на пиво. Як пояснив керівник, для покращення якості питної води необхідно провести заміну водогону від Південного водозабору до міста. Сталеві труби, по яких доставляється вода в оселі нововолинців, використовувались більше п’ятдесяти років, вони майже повністю зношені. Аварійність цього водогону перевищує допустиму норму в три рази. Уже розроблений проект на його заміну, що дасть змогу підвищити якість питної води. Але реалізація цього проекту коштує… 10 мільйонів гривень, яких у міській казні немає.

Більше того — на сьогодні підприємство перебуває у фінансовій ямі через заборгованість перед ним державного підприємства «Волиньвугілля». Шахти винні водоканалу один мільйон 130 тисяч гривень. Суд, куди звернулося керівництво водоканалу, виніс рішення про стягнення заборгованості з шахт на його користь. Однак виконавча служба не поспішає це робити, адже вугільні підприємства переживають теж не найкращий період.

У той же час «Нововолинськводоканал» заборгував ПАТ «Волиньобленерго» за спожиту електроенергію також більше мільйона гривень. Отже, виходить патова ситуація.

— Ми зверталися в обласну держадміністрацію з проханням вплинути на ситуацію, однак поки що безрезультатно, — доповів на сесії міської ради Яків Приступа і звернувся до депутатів за допомогою, висловивши побоювання, що з дня на день рахунки підприємства можуть бути заблоковані.

Як міські депутати можуть спонукати високих чинів у Києві перейнятися долею шахтарського міста — питання не з простих. Адже шахтарський борг утворився через недофінансування вугільної галузі. Окремі депутати висловлювали думку, чому б, наприклад, у межах одного міністерства (Міністерство енергетики та вугільної промисловості) не провести взаємозалік, знявши таким чином проблему.

Отже, наразі на сесії прийняли рішення зобов’язати керівництво водоканалу розробити заходи для покращення якості води, вишукуючи власні резерви. Підготувати схему оптимізації, попрацювати з боржниками щодо своєчасної оплати за надані послуги. А також ще раз звернутися до голови облдержадміністрації Бориса Климчука, щоб посприяв у погашенні заборгованості вугільниками.

Коли матеріал був готовий до друку, начальник «Нововолинськводоканалу» Яків Приступа повідомив, що з міської казни підприємству виділили 300 тисяч гривень на перший етап реконструкції — заміну 250 метрів аварійної ділянки водогону. 

Алла Лісова. Незалежна громадсько-політична газета. volyn.com.ua



реклама у Нововолинськ