21 травня 2012 року в Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулася урочиста церемонія нагородження переможців і фіналістів Всеукраїнського конкурсу «Смакуй, Країно!», організованого Асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України. За результатами проекту, національною стравою України визнано сало з часником. Водночас організатори наголосили на тому, що завдяки проекту до традицій української національної кухні вдалося привернути увагу значної кількості української молоді, що і було його соціальною метою, – повідомляються на сайті конкурсу.
За результати голосування, яке відбувалось на офіційному сайті конкурсу www.taste-ukraine.com протягом останніх двох місяців, трійка фіналістів виглядає таким чином:
1 місце – сало з часником (автор рецепта – Валерій Линевич, який надіслав понад 50 рецептів цієї страви, смт. Червоногвардійське, АР Крим) 6727 голосів
2 місце – ковбаса домашня (автор рецепта – Олена Теймурова, м. Кіровоград) 6632 голоси
3 місце – вареники з капустою та грибами (автор рецепта – Лариса Остапко, м. Нововолинськ, Волинська обл.) 6282 голоси.
«Ця самобутня страва досі залишається традиційною та улюбленою серед українців. Заправлені золотистою підливкою з цибульки варенички так і втікають до рота!», – рекламується страва.