Головна Новини Нововолинська Контроль над владою доступний кожному

Контроль над владою доступний кожному

214
0

Уже понад рік в Україні діє закон “Про доступ до публічної інформації” який відкриває широкі можливості для громадського контролю над діями влади. Для тих хто бажав щось робити, а не просто коментував процес на власній кухні, інструменти контролю існували завжди. Даний закон спростив їх на стільки, що тепер володіти інформацією про стан справ у місті, селі чи державі може кожен.

Згідно закону, кожен з нас може звернутися до будь якого публічного органу, інстанції, закладу, установи із запитанням, на яке той повинен дати вичерпну відповідь. Запитання, звичайно ж, мусить стосуватися його компетенцій, а інформація яку Ви вимагаєте надати не повинна бути: таємною, конфіденційною або службовою. Більшість із справ нашого щоденного міського життя таких “грифів” не мають, а тому дізнатися ви можете про призначення чиновників, їх заробітні плати, бюджетні витрати, тендери ітп. І як би чиновники не бажали чогось приховати та п. 5 та 6 ст. 6 чітко каже:

Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. Не належать до інформації з обмеженим доступом відомості, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, оформленої за формою і в порядку, що встановлені Законом України “Про засади запобігання і протидії корупції” 

Обмеження у доступі до інформації може бути введене лише у випадку сукупності трьох елементів: 

1. В інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;

2. Розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3. Шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Чиновники можуть посилатися на ці пункти аби відмовити Вам у доступі та зазвичай це блеф і закон на вашому боці, адже шкода від оприлюднення величини доходів, на приклад, міського голови, ніколи не переважить суспільного інтересу територіальної громади.

Аби отримати відповідь на своє запитання Ви – “запитувач інформації” повинні подати “запит на інформацію” до “розпорядника інформації”.

Насправді, розпорядником інформації може бути кожен суб’єкт суспільних відносин якщо інформація, якою він володіє, є такою, що становить суспільний інтерес. Тобто, інформацію Ви можете отримати від будь якого органу, закладу, підприємства, школи, лікарні, магазину ітп.

Аби отримати інформацію Вам необхідно написати запит:

1. Ви можете не пояснювати причини, навіщо Вам необхідна дана інформація (п. 2 ст. 19)

2. Запит може бути індивідуальний і колективний (п. 3 ст. 19)

3. Запит може подаватися на вибір запитувача в усній, письмовій формі, поштою – пр. Дружби, 27, м. Нововолинськ, волинської обл., 45400

факсом – (03344) 31633,

телефоном – (03344) 32323, 31633,

електронною поштою – nvykonk@novovolynsk-rada.gov.ua

4. Форма запиту довільна (п. 4 ст. 19)

5. Запит повинен містити підпис і дату лише за умови подання його в письмовій формі та все ж бажано підписувати звернення навіть якщо Ви надсилаєте його по е-майлу. Зробити це можна на кілька способів. Це убезпечить Вас від закидів у невідповідності закону “Про звернення громадян”.

Терміни для розгляду запиту становить 5 днів (стандартно) та 48 годин з дня отримання запиту (з обґрунтуванням):

якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян

Інформація до 10 сторінок надається безкоштовно. За інформацію, що становить суспільний інтерес, навіть якщо вона перевищує 10 сторінок плата не стягується. 

Ціна копії однієї сторінки встановлюється на день копіювання і становить: А4 – 0,05% розміру мінімальної заробітної плати, А3 – 0,1% розміру мінімальної заробітної.

Увага: на вимогу запитувача на першому аркуші копії запиту проставляється відбиток штампа вхідної кореспонденції із зазначенням дати надходження та вхідного номера запиту. Така копія повертається запитувачу.

У Нововолинську практикується проставлення лише дати на підпису особи без вхідного номеру. Це – порушення! Вимагайте проставлення вхідного номеру тому, що по-перше згідно закону він може бути проставлений лише на Вашу вимогу, по-друге не проставлення такого номеру дозволяє орагану проігнорувати Ваш запит або зареєструвати його пізніше, чим видовжити собі термін надання відповіді.

Зразок стандартного запиту (термін відповіді 5 днів) можна завантажити ТУТ

Зразок запиту за прискореною процедурою розгляду (термін відповіді 48 годин) можна завантажити ТУТ



реклама у Нововолинськ