Головна Новини Нововолинська Кроноспан. Замість 89 мільйонів штрафу заплатить… 30 тисяч.

Кроноспан. Замість 89 мільйонів штрафу заплатить… 30 тисяч.

262
0

Як повідомлялось раніше, Антимонопольний комітет України застосував до ТзОВ «Кроноспан УА» максимальну суму штрафу — 89 мільйонів гривень. А це становить 10 відсотків річного прибутку. Сума захмарна навіть для крупного підприємства, не кажучи про завод, на якому трудиться майже 400 працівників. Тож уперше за роки його діяльності тут заговорили про можливість згортання виробництва і заморожування інвестицій.

«Кроноспан» — сучасне підприємство, яке виробляє ламіновані плити для меблевої промисловості. Це одне з найкращих виробництв області, яке займає левову частку в експорті продукції. Тому цілком закономірно, що його доля хвилює не лише керівництво та працівників. «Чи варто різати курку, яка несе золоті яйця?» — з таким запитанням звернувся до антимонопольників під час наради, яка проходила в рамках Дня відкритих дверей обласного територіального відділення АМКУ, президент Волинської торгово-промислової палати Сергій Науменко.

Чим пояснити максимальний розмір штрафу, намагалися з’ясувати під час прес-конференції і журналісти.

— У ситуації з «Кроноспаном» було доведено, що мав місце класичний картель, — сказала присутня на заході державний уповноважений АМКУ Світлана Мороз. — А великий розмір штрафних санкцій зумовлений тим, що ряд його учасників, у тому числі й нововолинське підприємство, відмовилися визнати порушення. Ми не в захваті від штрафів. Але Антимонопольний комітет покликаний захищати конкуренцію на ринках. І не важливо, наскільки потужне підприємство. Головне, аби воно дотримувалося конкуренційного законодавства.

За словами представника антимонопольного відомства, «Кроноспан» вступив у змову з іншими суб’єктами господарської діяльності, тобто в картель. Його учасники задля отримання прибутку розподілили між собою всі лоти під час аукціону із закупівлі деревини. Факт змови був доведений. Отож за порушення конкуренційного законодавства підприємство й оштрафували.

Слід зазначити, що на «Кроноспані» ставили під сумнів не стільки законність накладення штрафу, скільки його розмір — 89 мільйонів гривень. Обгрунтовуючи рішення АМКУ, Світлана Мороз зауважила, що якби керівництво заводу зайняло конструктивнішу позицію, то покарання могло б бути іншим. Бо до підприємств, що визнали свою вину у змові та вжили заходів для усунення її наслідків, застосовано мінімальні штрафні санкції. Крім того, конкурентне законодавство передбачає за певних умов навіть повне звільнення від відповідальності за антикорупційні узгоджені дії.

— Рік йшло розслідування справи. «Кроноспан» мав шанс протягом 60 днів звернутися до Антимонопольного комітету з проханням відстрочити суму штрафу, — додав голова обласного територіального відділення АМКУ Віктор Гупало. — Більше того, його могли звільнити від відповідальності, але керівництво заводу подало позов до суду, сподіваючись, що його участь в картелі не буде доведена. І програло його.

Словом, антимонопольники вважають, що чинили правильно, захищали добросовісну конкуренцію і діяли в інтересах споживачів. Адже при картельній змові меблевиків неминуче штучно підвищилися б ціни на їхню продукцію. Однак колектив «Кроноспану» не погодився з рішенням Антимонопольного комітету, зокрема з розміром штрафу. Він вирішив, як то кажуть, йти до кінця, оскаржив рішення до господарського суду.

Як нам повідомили у ТзОВ «Кроноспан УА», у ході судових розглядів суд першої інстанції визнав рішення Антимонопольного комітету України правомірним, проте апеляційна інстанція не погодилася з цим і відмінила 89-мільйонний штраф. Зважаючи на це, підприємство знову подало до Антимонопольного комітету України заяву про перегляд рішення, і 4 березня він визначив новий штраф у розмірі… 30 тисяч гривень. Сума, як то кажуть, цілком прийнятна для заводу. Тож штраф нововолинці, безперечно, сплатять. Таким чином матимуть змогу продовжувати працювати, розвивати виробництво.

Джерело газета “Волинь

 



реклама у Нововолинськ