На свій інформаційний запит до міського голови В. Сапожнікова, щодо планів перевірки стану санітарної-епідеміологічної безпеки під час приготування їжі для громадян Нововолинська у польових умовах (виїзна торгівля із наметів під відкритим небом у парку культури та відпочинку у дні святкувань Днів міста та Незалежності – шашлики, барбекю, чебуреки, стегенця тощо), і плану заходів щодо недопущення порушень громадського порядку.
А надійшла вона від О.І. Громика – заступника міського голови, хоча я йому й не писав, у якій він повідомляє, що мій запит було скеровано у нововолинську поліцію. Ані міський голова В. Сапожніков, ані його перший заступник А.Сторонський не ризикнули підписати цей документ, на жаль.
Схоже у міського голови з’явився новий цап-відбувайло. Тема аж надто серйозна! Особливо, із перевірками санітарно-епідеміологічних норм і правил затверджених низкою нормативних актів України. Витяги із них, їхні № №, дати затвердження і хто їх підписав, я міг би навести повністю, проте не робитиму цього. Скажу тільки, що відсутність належного санітарного контролю у нашому місті за приготуванням їжі під час публічних заходів у громадських місцях, а особливо тих, що передбачають приготування її у польових умовах (під відкритим небом і при великому скупченні людей), вимагають безумовного виконання певних умов передбачених санітарно-епідеміологічним правилами країни.
Нехтування якими, несе небезпеку масових отруєнь громадян та розповсюдження заразних інфекційних хвороб, про що ми дізнаємося із ТБ-новин чи й не щодня. До речі, повинен сказати, що відповідає за все це, згідно своїх посадових обов’язків, саме він – перший заступник міського голови-секретар міської ради міста Нововолинська А.Сторонський.
За що він тільки не відповідає! Скажіть, коли і де, у яких школах, кафе, у їдальнях студентських чи лікарняних тощо, рестораціях, молочних кухнях або в наметах у парках, під час зоряних часів для підприємців – після отримання зарплат шахтарями, чи спостерігали ви виконувані працівниками Держпродспоживслужби, такі необхідні для продовольчої безпеки громади, передбачені санітарними законами України дії:
1) Змиви зі робочих столів і рук кухарів на наявність кишкової палички, дизентерії тощо;
2) Перевірки спеціального робочого одягу на продавцях, кухарях та кухонних працівниках;
3) Те ж наявність медичних книжок;
4) Записи про проходження медичних комісій згідно встановлених термінів;
5) Інше;
Отож бо й воно. Цікаво, чи не правда? Далі, про відповідь із Нововолинської філії Управління «Держпродспоживслужби», обов’язково буде.
14.09.2016 року А.Бідзюра, голова ГО «Україна + Польща»