Головна Поради Які ціни на квартири чекати цього літа

Які ціни на квартири чекати цього літа

326
0

Луцьк, одне з найпривабливіших міст Західної України, продовжує активно розвиватися, чим приваблює все більше людей, які шукають комфортне місце для проживання. Завдяки поєднанню історичного шарму, розвиненої інфраструктури та доступності цін, Луцьк стає все більш популярним серед покупців нерухомості. Літо 2024 року стало черговим етапом зростання інтересу до придбання нерухомого майна в місті, що відобразилося у змінах на ринку житла. Попит на новобудови залишається високим, зокрема, у популярних житлових комплексах, на вторинному ринку також можна знайти квартири у Луцьку – від бюджетних однокімнатних до просторих апартаментів з сучасним ремонтом.

Придбання квартири – відповідальний крок, підходити до якого треба зважено та розмірено. Але і відтягувати з покупкою нерухомості не варто, адже ціни поступово будуть зростати. Якщо, наприклад, влітку 2023 року середня ціна за квадратний метр складала 750$, то станом на літо 2024 року медіана становить 880$. Це говорить про поступове підвищення попиту та оживлення ринку.

Новобудова чи вторинний ринок?

Перш за все треба визначитись, яку саме квартиру ви хочете купити – на вторинному ринку чи в новобудові. Обидва варіанти мають свої переваги та нюанси. При купівлі квартири в новобудові ви можете розраховувати на те, що житло буде зведене відповідно до сучасних технологій будівництва, там будуть проведені нові комунікації, а холи будуть більш просторими, ніж в  будинках радянських часів. 

Якщо ж житло вам потрібно вже зараз, краще розглянути можливість купівлі вже в готових будинках, хоч воно і буде на порядок дорожчим. Ви можете уникнути ризику того, що будинок буде недобудований, придбавши вже готову квартиру на вторинному ринку. Багато власників продають житло з меблями та навіть технікою, тому ви одразу зможете там жити та при бажанні поступово робити ремонт. Квартири від власників на вторинному ринку можна придбати за досить вигідними цінами, особливо якщо продаж терміновий. Загалом вартість однокімнатних квартир в Луцьку стартує цього літа від 30 тисяч доларів, якщо вас цікавить двокімнатні квартири, орієнтуйтесь на мінімальну суму приблизно в 40 тисяч. Медіана вартості проходить в діапазоні 60 тисяч, а найдорожчі варіанти сягають 100-130 тисяч. Ви можете ознайомитись з актуальними цінами  на сайті DIM.RIA. 

Динаміка цін в історичному розрізі

Відслідкувавши динаміку цін за останні п’ять років, можна побачити, що вартість квартир в Луцьку значно підвищилась. Якщо навесні 2019 року ціна за квадратний метр становила близько 16 тисяч гривень, то в 2020 році цей показник знаходився на рівні 18 тисяч. Навесні 2023 року відбувся значний скачок цін, практично на 40%, тож квадратний метр став коштувати 31 тисячу гривень.

В 2024 році ціни на вторинне житло продовжили зростати і варіюються залежно від стану квартири. Найдешевшим районом є Вересневе, де середня вартість за м2 становить 550$, найдорожчими ж на сьогодні лишаються Центральний, Красне та Гнідава – тут можна розраховувати приблизно на 1100-1200$ за метр квадратний.

Вартість на квартири в новобудовах та на вторинному ринку

Якщо ви все ж наважились на купівлю квартири в новобудові, то варто враховувати, що ціна буде залежати від того, якого забудовника ви виберете, від локації та типу будинку. Ціна за квадратний метр на старті будівництва знаходиться на рівні 750$. Щоб розрахувати фінальну суму, ви маєте визначити, квартира якого метражу вас цікавить – чи йде мова про одно-, дво- або ж трикімнатну квартиру.

Варіації цін на вторинному ринку також дуже різноманітні. Якщо ви плануєте придбати квартиру вже з готовим ремонтом, то однокімнатна обійдеться вам близько 40 тисяч доларів, а якщо розглядати варіанти без ремонту, то ціна буде приблизно на 10 тисяч менше. Це приблизні цифри і все залежить від того, в якому районі буде відбуватись продаж та в якому стані знаходиться житло. Якщо ж говорити про квартири з сучасним гарним ремонтом, то будьте готові заплатити за однокімнатну від 50 тисяч доларів, дво- та трикімнатні квартири в цьому сегменті стартують від 60 тисяч. Вартість чотирикімнатних квартир в Центрі коливається від 80 до 160 тисяч гривень, а в інших районах можна знайти також варіанти за 50-60 тисяч.

Вартість двокімнатних та трикімнатних квартир вища за рахунок більшої площі, але якщо порівняти ціну за квадратний метр, то стає зрозуміло, що чим більша площа, тим меншою буде ціна за квадратний метр. Загалом такі квартири є найбільш популярними для купівлі – вони підходять як для однієї людини, так і для сімей. Середня вартість двокімнатних квартир в Луцьку становить цього літа 55-70 тисяч гривень.

Запити на придбання нерухомості в Луцьку зростають з кожним роком, це і не дивно, адже це місто велике і комфортне для проживання, і воно активно розвивається. Забудовники намагаються задовольнити бажання покупців та активно зводять нові будівлі, які покриють будь-які бажання, смаки та фінансові можливості.

Одним із найкращих районів для проживання є центр міста, адже тут можна знайти все, що необхідно для комфортного повсякдення. Найбільшою перевагою, звісно, є розвинена інфраструктура та добре продумане траснпортне сполучення. Тут зосереджені основні парки, ресторани, кафе та медичні заклади, а доїхати звідси в будь-яку точку передмістя можна за 20-30 хвилин на громадському транспорті. Однак треба зважати на те, що ціни на нерухомість в самому серці міста вищі, ніж деінде.

Якщо ви прагнете активного соціального життя та хочете мати широкі можливості для шопінгу, можете розглянути Завокзальний район. Транспортна розв’язка та інфраструктура тут не гірше, ніж в центрі, проте ціни на квартири на порядок нижче.

А тим, хто втомився від метушні великого міста, чудово підійдуть віддалені райони в передмісті. В питанні транспорту та інфраструктури вони не поступаються районам в центрі, проте якщо ви хочете насолоджуватись особливою тишею та спокоєм, вам підійдуть саме вони. В пішій доступності тут розташований великий ліс, тож вам кожного дня будуть доступні піші прогулянки на свіжому повітрі.



реклама у Нововолинськ