Головна Влада На даху лікарні у Нововолинську встановлюють сонячну електростанцію

На даху лікарні у Нововолинську встановлюють сонячну електростанцію

176
0

На даху пологового корпусу лікарні в Нововолинську стартувало будівництво сонячної електростанції (СЕС). Завдяки цьому заклад буде готовий до викликів прийдешньої зими та зможе надавати послуги навіть під час відключень електроенергії, повідомляють у громадській організації «Екодія». 

Сонячна гібридна електростанція матиме потужність 20 кВт і зможе виробляти до 24 000 кВт*год електроенергії на рік. Для стабільного постачання вона буде оснащена акумуляторами на 10,6 кВт*год, які зберігатимуть енергію для використання вночі або під час перебоїв у центральній мережі. 

СЕС дозволить бюджету громади заощадити до 196 тисяч гривень щороку на комунальних платежах, а також зменшить викиди парникових газів на понад 12 тонн щорічно. 

«Цей проєкт не лише забезпечить лікарню стабільним джерелом енергії, але й сприятиме екологічному розвитку регіону, а також надасть приклад іншим громадам щодо можливостей впровадження відновлюваних джерел енергії», – зазначила Дарина Ярошовець, фахівчиня з енергетичної політики Екодії. 

За словами фахівчині, обрана схема СЕС дозволяє в майбутньому налаштувати роботу станції відповідно до механізму самовиробництва електроенергії net billing, тобто використовувати електроенергію для власних потреб, а надлишок відправляти в зовнішню мережу, отримуючи фінансову компенсацію за певним тарифом. Якщо сонячна електростанція лікарні буде генерувати більше енергії, ніж споживає, ці надлишки можуть бути передані в мережу ПрАТ «Волиньобленерго». 

Лікарня Нововолинська є однією з найважливіших медичних установ регіону. Вона надає широкий спектр послуг, включаючи акушерсько-гінекологічну допомогу, хірургічні операції, лікування кардіологічних та неврологічних захворювань, офтальмологічні та отоларингологічні послуги. 

За інформацією медиків, у 2023 році тут надали медичну допомогу близько 165 тисячам пацієнтів, а за перші шість місяців 2024 року — понад 88 тисячам. У пологовому корпусі з’явилися на світ 442 дітей у 2023 році, і вже 182 дитини народилися тут за перші пів року 2024-го. 

Проєкт реалізується українськими громадськими організаціями Екодія, Екоклуб та благодійними фондами Energy Act for Ukraine і RePower Ukraine у межах ініціативи «Відновлювані джерела енергії для стійкої України», яку виконує Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням уряду Німеччини. Нововолинськ обрали серед понад 600 заявок з усієї країни. Загалом у планах громадських організацій – встановити сонячні електростанції в 14 громадах. 

Екодія, яка вже шість років працює над питаннями справедливої трансформації вугільних регіонів, встановлює сонячні електростанції саме у шахтарських громадах. Ще одне місто, де будуватимуть СЕС уже найближчим часом, – це Червоноград Львівської області. 



реклама у Нововолинськ