Головна Без категорії Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

7
0

Джерело: Нововолинська міська рада

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами (бактеріями, вірусами), які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою, через брудні руки і предмети побуту, під час купання у забруднених водоймах. Джерелом інфекції може бути і хвора людина.

У літній період ризик захворіти на гострі кишкові інфекції (ГКІ) значно зростає, адже тепло сприяє активному розмноженню збудників цих інфекцій у зовнішньому середовищі, у воді, у продуктах харчування.

Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби. Клінічними симптомами гострої кишкової інфекції є підвищення температури, нудота, блювання, пронос, біль у животі. У важких випадках можуть виникнути ознаки зневоднення. Збудники гострих кишкових захворювань, а саме їх токсини, вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але можуть і печінку, селезінку та інші внутрішні органи, центральну нервову систему. Не лікуйтеся самостійно, звертайтеся до лікаря.

Основною причиною ГКІ є недотримання елементарних санітарно-гігієнічних норм.

Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом. При неможливості цього – використовувати антисептики, вологі дезінфікуючи серветки;
  • для пиття використовувати тільки кип’ячену воду. Не пийте воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин. Воду для приготування їжі і господарських потреб використовуйте тільки з перевірених вододжерел;
  • молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов’язково кип’ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна обдавати окропом;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування (обов’язково в холодильнику);
  • Дотримуватися технології приготування їжі (термічно обробляти – ретельно просмажувати або проварювати продукти достатню кількість часу). Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами. Відокремлюйте сиру їжу від готової: для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами й обробними дошками;
  • всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух.

У спеку важливо бути особливо обережними, дотримуватись чистоти рук, посуду, споживати лише помиті фрукти та овочі, свіжі, належним чином приготовлені страви, вживати чисту воду.

Нововолинське відділення Володимирського районного відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»




реклама у Нововолинськ