Джерело: www.volynnews.com
Журналісти ТРК «Аверс» побували на фермерському ринку в Луцьку, що на вулиці Глушець.
«Ми – з Рованців, продаємо те, що самі виростили. Смородинку продаємо, а полуниця цього року – тільки для себе, бо грядка в нас мала. Ще буде осіння малина», – каже продавчиня Тетяна.
Як додає, через заморозки дуже малий урожай смородини. «З такої кількості кущів – ну просто мізер. Люди питають і йдуть. А я думаю, що 100 гривень за кілограм смородини – це не є великі гроші. Бо це ж смородина, вітамін С, вона корисна. А морози – то дуже-дуже дали. Багато чого не зійшло або померзло, а потім відмолодилося».
Читати ще: «Ціни кусаються»: по чім продають ягоди й фрукти на луцькому ринку
Пані Лариса продає на ринку домашні порічки та смородину. Каже, що попит на ягоди є.
«Порічки – екологічно вирощені, біля будинку кущики маю. Смородину вже продала, а порічки ще є. Підживляю кущі лише органічними добривами. Смачна, трішки кисленька – але ж це порічка», – розповіла жінка.
Хто у вихідні довго спить, то купити ягоди може й не встигнути. Люди жартують: ягідний сезон, як і саме літо, проходить так швидко, що й не зчутися. У суботу до 12 години на ринку найбільше розкупили, схоже, смородину, а от чорниць на фермерському ринку не було.
«Чую від людей, що цього року дуже мало чорниць. Посуха, мабуть, була і весна дуже холодна. Подруга їздила по чорниці, то казала, що дуже багато сухих. По ягідці треба збирати», – каже продавчиня Лариса.
Читати ще: Ягідники вимерзли: як на Волині стартував чорничний сезон
Здебільшого волиняни хочуть ласувати свіжими ягодами, бо в них найбільше вітамінів.
«Варення ми не варимо, а свіжі їмо. Полуниця вже проходить, зараз піде лохина. Ягоди – це наше все», – розповіла лучанка Юлія, яка прийшла на ринок скупитися.
Пані Ніна привезла із Горохівщини лохину, яку вирощує сама.
«Дуже важко виростити лохину. Але ми вирощуємо, стараємось вирощувати свою. Потрібно дуже багато води. Майже цілодобово ми качаємо воду для неї, бо зараз спека, і вологи треба багато». Жінка додає, що кілограм вартує 400 гривень, але, незважаючи на ціну, майже всі ягоди вже продала.
Ягідний сезон – це не тільки про смак, а й про швидкість.
«Були вишні, черешні, смородинка – все розібрали. Люди хочуть вітамінів. Я тут уже з 7 ранку, бо поки ще сонця такого немає, то йдуть люди і купляють. А картопля – вже не в тренді. Вже молодої наїлися, тож беруть здебільшого ягоди», – каже продавчиня Раїса із села Гродище-2, яка продає домашні ягоди та фрукти.
Жінка додає: «Виростити неважко, а нарвати й зібрати на ринок – то дуже важко. Треба часу й часу. На ринок їдемо зранечку – о 5 встали, щоб вже в 6 бути. Завантажиш машину і вже виїжджаєш».
Кожна ягідка – це маленька історія про працю та терпіння, а ще – солодкі спогади на зимовий сезон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу