Джерело: www.volynnews.com
До такого висновку дійшли вчені зі Швейцарії та Норвегії, повідомило видання npj Science of Food.
Фахівці проаналізували 103 наукові праці, з яких сім визнали високонадійними. У 96% випадків продукти харчування містили пластикові частинки, якщо зберігались у тарі з поліетилену, поліпропілену, ПЕТ, полістиролу, поліаміду або меламіну.
Мікропластик потрапляє у напої під час відкривання пластикових кришок і навіть при заварюванні чайних пакетиків. А в їжу він проникає, зокрема, при нарізанні продуктів на пластикових дошках.
Читати ще: Мікропластик уперше виявили в статевих рідинах чоловіків і жінок
Забруднення виявили в солі, консервах, рисі, мінеральній воді, пиві, безалкогольних напоях та їжі на виніс. Дослідники наголошують: мікропластик може впливати на здоров’я – зокрема, змінювати мікробіом кишечника.
Також зазначено, що вплив мікропластику пов’язаний з оксидативним стресом, запаленням, нейротоксичністю, розладами імунної системи та гормональними порушеннями.
Раніше наука вважала, що пластик потрапляє в організм лише з довкілля – повітря, ґрунту та води. Проте тепер доведено: значний внесок у це робить саме харчова промисловість. Окрім мікро- та нанопластику, в продуктах також виявили мезопластик – ще дрібніші частинки.
Читати ще: Через мікропластик люди стають резистентними до антибіотиків
Зауважимо, вперше мікропластик виявили у людській крові у 2022 році. Згодом його знаходили у снігу в Антарктиці, молоці, м’ясі тварин, листі рослин та в організмах антарктичних птахів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу