Чому не можна ставити гарячий суп у каструлі до холодильника Можна навести аж три причини, чому робити так не варто:
через великий та гарячий об’єкт у холодильнику підніметься температура і стане вищою за кімнатну. Повертатися до своєї звичної, низької, він буде дуже довго (близько 5-6 годин), що може стати причиною поломки техніки та псування продуктів, які там зберігаються;
скляні полиці холодильника не вирізняються високою теплопровідністю, тому якщо вони виготовлені з неякісного матеріалу, можуть тріснути, якщо на них поставити гарячу каструлю;
суп гарячий, тому він випаровуватиметься у холодильнику, а потім осяде на стінках як іній, що, знову ж таки, може призвести до поломки та зменшить ефективність роботи техніки.
Чи можна залишати гарячий суп на ніч не в холодильнику? Робити так не рекомендовано, адже страва просто скисне і зіпсується. Також цікаво, через скільки часу можна ставити суп до холодильника? Щойно рідина стане теплою і ви зможете без проблем триматися за каструлю (не за ручки) голими руками, можете ставити страву до холодильника.
Як швидко остудити суп Якщо у вас немає часу чекати на те, щоб суп охолов, можна спробувати такі перевірені способи:
Покладіть каструлю в холодну воду — за допомогою “крижаної” ванни можна за годину остудити каструлю супу до кімнатної температури, коли її вже можна буде прибрати до холодильника. Просто заткніть злив у кухонній раковині, наберіть крижану воду та поставте на дно будь-який невисокий жароміцний посуд догори дном (щоб раковина не постраждала від високої температури). А потім поставте зверху саму каструлю з супом. Щоб рідина швидше охолола, її потрібно періодично помішувати. За можливості в раковину можна додати лід.
Розділіть суп на різні частини — якщо розлити весь суп у невеликі контейнери, мисочки та каструльки, а потім поставити весь посуд на столі, рідина охолоне значно швидше. Можна поставити увімкнений вентилятор навпроти посуду. Щойно від тарілок прининить іти пара, можна злити суп назад до каструлі та поставити до холодильника. Для охолодження потрібно 1-1,5 години.
Виставте суп на балкон (підходить лише для зимового періоду) — не забудьте підкласти під каструлю будь-який жаростійкий посуд догори дном, щоб не зіпсувати підлогу. Швидкість охолодження залежатиме від температури повітря на балконі.
Розбавте суп — цей спосіб варто застосовувати лише в тому разі, якщо ви впевнені, що на смак страви розбавлення жодним чином не вплине. Розбавляти потрібно не водою, а кубиками льоду, щоб було ефективніше. На кожен літр супу потрібно 3-4 кубики. Ретельно перемішайте рідину. Якщо у вас є багаторазові кубики льоду, можна скористатися ними. Але їх потрібно брати більше — вони охолоджують менш ефективно.
Щоб страва не зіпсувалася, рекомендовано вибирати такий спосіб охолодження, який вимагає не більше 2-3 годин. Після цього каструлю можна прибрати до холодильника та не переживати за справність техніки.