Головна Без категорії «Організм не потребує стільки калорій»: луцька дієтологиня про корисні й шкідливі поєднання...

«Організм не потребує стільки калорій»: луцька дієтологиня про корисні й шкідливі поєднання продуктів

11
0

Джерело: www.volynnews.com

Луцька дієтологиня Людмила Рибак дев’ять років консультує пацієнтів щодо питань схуднення, складанні дієт при хворобах кишково-шлункового тракту (ШКТ), підшлункової залози та цукрового діабету. У кожного її підопічного поняття збалансованого харчування та здорове поєднання продуктів різниться. Однак існують загальні рекомендації, які можуть допомогти людям під час складання свого меню на день.

Людмила Рибак розповіла про неочевидні комбінації продуктів, які можуть нашкодити травній системі, чи справді не рекомендовано пити воду під час їжі та яких правил слід дотримуватися у харчуванні влітку, пише Суспільне.

– Чи існує універсальне правило, як варто поєднувати продукти під час споживання їжі?

Сумісність продуктів – це дуже індивідуальне питання. Серед людей є ті, які можуть їсти будь-які продукти у всеможливих поєднаннях та харчі дуже високої калорійності. Наприклад, для когось добова потреба калорій складає 1 800, а людина з’їдає 6 000 калорій. Це люди, які мають надлишкову вагу, та у них все добре з ферментною системою, тому можуть їсти все.

А є люди без зайвої ваги, проте вони мають проблеми зі ШКТ та підшлунковою. Тому їм під час харчування потрібно враховувати поєднання жирів, білків та вуглеводів.

– Як на процес травлення впливає поєднання страв з напоями? Чи правда те, що рідкі речовини ускладнюють засвоєння основних страв?

Теза, що не можна пити воду під час вживання їжі, бо вона розбавляє соляну кислоту, що нібито робить травлення менш ефективним – це міф. Не існує жодної води, яка може розвести соляну кислоту.

Можемо поспостерігати за дітьми: поки вони їдять, то часто просять пити. Тобто, вони живуть за певними інстинктами і їхній організм прекрасно знає, що йому потрібно. Воду треба пити тоді, коли цього хочеться. Її не замінити ні соком, ні компотом, бо будь-який напій, який містить цукор, вуглеводи, вже є їжею для організму.

Читати ще: Вірусна кавунова дієта: дієтологи розповіли, що вона зробить з тілом

Яку воду ми п’ємо – це питання інше, тому що вона може мати різний хімічний склад: є для щоденного пиття, є мінеральна вода, яку призначає лікар.

Вода найкраще очищає організм і потрібна для правильної окисно-відновної реакції. Люди з великою білковою масою, які їдять багато м’яса і не п’ють води, мають проблеми із суглобами.

– Через що це виникає?

Білки тваринного походження із м’яса, яєць, молочних продуктів є джерелом незамінної амінокислоти, яка будує гормони, сполучну тканину. Без амінокислоти не відбувається жоден процес у тілі. Організм не може самостійно її синтезувати, тому основою збалансованого харчування все ж таки білковий продукт.

Проте білок у результаті розпаду несе кислотне навантаження на організм, залишок якого має вийти через сечовивідну і лімфатичну системи. Для цього потрібно, щоб в організм потрапляла вода лужного характеру, яка має магній, калій, натрій.

– З чим тоді варто їсти білки?

Складні білки, тобто м’ясо, їдять з овочами, тому що городина передає певні вітаміни й мінерали, в організмі утворюється мікрофлора для виділення ферментів, що сприяє кращому засвоєнню білків.

Читати ще: М’ясоїди, вегани чи флекситаріанці: вчені порівняли вплив раціонів на здоров’я серця

Та потрібно враховувати особливості організму. Бо у людей з проблемами ферментної системи не перетравлюється складна клітковина, якої багато у перці, білокачанній капусті, різних видах горіхів. Їм рекомендовано їсти притушковані овочі.

– Які неочевидні комбінації продуктів є шкідливими для вживання?

Часто люблять їсти кашу з сухофруктами. Сама по собі каша – це вуглевод, і сухофрукти є вуглеводом. Та й якість сухофруктів на сьогодні дуже спірна, вони містять дуже багато цукру, який потрапляє в кров. Для сніданку це не дуже хороший варіант.

Зелень з олією прекрасно поєднується, але потрібно споживати олію лише першого холодного віджиму. Рафінована олія – це канцероген. Її взагалі не слід споживати, тому що вона втрачає властивості під час вторинної переробки. Олія, яка містить Омега-6 та Омега-9, – це тільки та, що вижата при температурі 30-40 градусів. На олії краще не смажити, бо вона має свою точку димлення, а коли досягає її, то втрачає всі свої властивості.

Найкращі способи приготування – це паровий, тушкований, запечений, може бути гриль, якщо немає проблем з печінкою. Люди зі здоровим шлунком і підшлунковою можуть їсти напівприготовлені страви. Людям, які мають проблеми з травленням, необхідні повністю приготовлені продукти, щоб ферментна система не перевантажувалася.

– Які поєднання продуктів також вважаються складними для перетравлення?

Дуже тяжким для ферментної системи вважається поєднання м’яса, каші і салату. У нас традиційно склалося готувати такі порції, але це стрес для травної системи.

Часте споживання крохмаловмісних продуктів, як-от каша, картопля, викликає проблеми зі здоров’ям. Люди чомусь думають, що це такі харчі, які можна їсти у великій кількості, що вони є корисними, не враховуючи, що це вуглевод, який в результаті дає цукор і спричинює ожиріння. Хто часто їсть таке, має проблеми і з холестерином, і з тиском. Наприклад, хліб – це також цукри, а якщо намастити його варенням, то його кількість збільшується.

– Які продукти можуть викликати бродіння в шлунку?

Слід аналізувати всі прийоми їжі та дивитися, на який продукт є реакція. Здуття може викликати хліб. Будь-яка здоба, яка містить борошно вищого ґатунку, – це проблема. Що вже казати про хліб для бутербродів, батони. Однозначно, що варто зменшити його кількість в раціоні, а краще взагалі відійти від нього та вживати цільнозернові хлібці.

Читати ще: Чому важливо вживати клітковину та чи дійсно вона допомагає при схудненні

Також бродіння викликає виноград та родзинки. У людей з частковою непереносимістю лактози – молочні продукти.

– Чи існує тоді корисна альтернатива солодким сніданкам, наприклад, з медом замість варення? Чи це міф?

Є люди, які п’ють воду з медом на голодний шлунок, бо думають, що він є кращим варіантом для заміни цукру. Проте мед аналогічно цукру впливає на рівень глюкози в крові.

Якщо хочете отримати усі корисні властивості меду, то його потрібно зберігати в герметичній дерев’яній посудині, набирати дерев’яною ложкою. При взаємодії з металом, сонцем, повітрям і всіма іншими чинниками, мед окислюється до цукру.

Не існує замінників цукру. Його потрібно враховувати в раціоні, але зменшувати кількість глюкози.

– Як розпізнати, що проблеми з травленням викликані саме неправильним поєднанням продуктів? Які перші кроки для того, щоб покращити свій стан?

Виникнення здуття, газоутворення, інтоксикація, можливо, навіть головокружіння. Коли не маєш енергії, а є відчуття, наче отруївся.

Усі гострі приправи стимулюють вироблення ферментів для того, щоб працювало травлення. Та якщо людина має проблеми з підшлунковою і з’їсть гірчицю або, не дай боже, імбир, то в неї може бути дуже складна ситуація, навіть зупинення підшлункової.

Рекомендую тоді пити воду, чим тепліша – тим краще. Це допоможе розслабити внутрішні органи. Коли відчули важкість у животі, в цей день краще вже не їсти, щоб допомогти ферментній системі відновитися.

– Зараз сезон фруктів. Як їх радите вживати?

Фрукти варто їсти цільними, тому що клітковина – шкірка – допомагає контролювати рівень цукру в крові. Проте у когось шкірка чи зернята фрукта можуть викликати здуття.

Краще їх їсти після основного прийому їжі. Фрукти – це джерело енергії та правильний вуглевод для вашого організму.

– Чи потрібно перелаштовувати харчування під час літа?

Краще обирати легшу їжу, бо під час спеки організм отримує мало енергії для перетравлення. Тому треба зменшити кількість м’яса, надати перевагу кисломолочному сиру, рибі нежирних сортів, салатам, овочевим стравам.

У спеку варто не переїдати, тому що можуть бути набряки. Також вони є дзвіночком того, що у вас дефіцит води. Особливо недобре переїдати на вечір. Останній прийом їжі має бути за три години до сну, враховуючи, що нормальний час для того, щоб лягати спати – 22-23:00 вечора. Наші гормони, всі органи залежать від біоритмів. Те, що урбанізація суспільства змусила нас працювати понаднормово, не означає, що організм запрацює по-іншому.

– З чим пов’язані переїдання? Чому люди переїдають?

Наш організм не потребує такої кількості калорій, яку люди в більшості споживають. Ми їмо більше, тому що нам хочеться, ми штучно звикли їсти смачну їжу, яка викликає залежність. Усі розуміють, що в їжі, яку ми купуємо, міститься дуже багато різних добавок, які стимулюють апетит. Це як своєрідний наркотик. Ми просто не можемо собі відмовити. Тому потрібно все ж таки обмежувати себе, мислити раціонально, слідкувати за станом здоров’я, щоб був режим. Це дуже важливо.

Читати ще: Як стрес через війну впливає на наш організм. Поради дієтолога

У зв’язку зі стресом, на фоні воєнних подій, які відбуваються в Україні, у дуже багатьох людей проблеми із ШКТ. Це через те, що спазмуються внутрішні органи, зупиняється ферментна система або ферменти починають неправильно виділятися. А ще – через незбалансоване, неправильне харчування, швидкі перекуси у вигляді ковбас і хліба.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу




реклама у Нововолинськ