Джерело: Нововолинська міська рада
Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.
Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини. Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР.), мінеральні речовини (зокрема фосфор).
Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється, у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Протягом 2024 року по Україні зареєстровано 176 випадків отруєнь грибами, із них – 43 дитини, померло – 10 людей, із них – 4 дитини. У 2025 році по Україні зареєстровано – 18 випадків отруєння грибами, із них 4 дитини, померлих не має. По Волинській області у 2024 році зареєстровано 2 випадки отруєнь грибами, це дорослі із них (1- випадок у Луцькому районі та 1 випадок у Володимирському районі). У 2025 році випадків отруєння грибами по області не зареєстровано.
Вживати дикорослі гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують дітей груддю та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12-14 років.
ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ГРИБАМИ:
- Відмовтесь від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, які підлягають контролю;
- Не купуйте грибів на стихійних ринках;
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;
- Ніколи не куштуйте сирі гриби;
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути;
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не понад добу.
- Будьте вдумливі та обережні, коли кладете до кошика чергового гриба !
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів, основні симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок, (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами: терміново телефонуйте до «швидкої» – на номер 103, промийте шлунок простою водою, дотримуйтесь постільного режиму, пийте багато рідини (вода, підсолена чи прохолодний чай – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини), в міру можливості прийміть сорбенти).
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Ростислав КВЯТКОВСЬКИЙ,
лікар загальної гігієни Нововолинського відділення Володимирського районного
відділу ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»