Джерело: tsn.ua
Їжа / © unsplash.com
Дослідники Політехнічного університету Вірджинії вивчили вплив ультраперероблених продуктів на когнітивні функції у людей віком від 55 років. Серед 4750 учасників дослідження протягом 7 років перевіряли здатність до пам’яті, концентрації та обчислень.
Про це пише Science Altert.
Виявилося, що щоденне споживання додаткової порції переробленого м’яса підвищує ризик розвитку когнітивних порушень на 17%, а солодкі газовані напої — на 6%.
Найбільшу шкоду завдають саме ультраперероблені м’ясні продукти та напої з цукром, тоді як інші УПП (солодощі, закуски, готові страви) значного впливу на мозок не показали.
Професори радять вносити зміни в щоденний раціон: зменшити споживання газованих напоїв та переробленого м’яса, віддавати перевагу свіжим продуктам, овочам та білку натурального походження.
Бренда Деві, співавтор дослідження, зазначає: «Усе можна змінити через поміркованість та збалансоване харчування».
Водночас Бен Кац додає: «Дотримуватися дієти — одне, а навчитися готувати здорову їжу — зовсім інше».
За даними дослідження, понад 65% купованих американцями продуктів у 2020 році були ультрапереробленими, що характеризується наявністю штучних барвників, ароматизаторів та емульгаторів. Молоді люди та літні отримують із цих продуктів більше половини щоденних калорій, що підсилює ризики когнітивних порушень.
Нагадаємо, менша кількість денного світла впливає на наші біологічні ритми, викликаючи сонливість, роздратованість або навіть легку форму сезонної депресії. На щастя, кілька простих звичок допоможуть залишатися бадьорими та продуктивними протягом усього дня.













