Головна Без категорії Дивовижний шлях часнику: від їжі рабів і давніх ліків до сучасної кухні

Дивовижний шлях часнику: від їжі рабів і давніх ліків до сучасної кухні

4
0

Джерело: www.bbc.com

Дивовижний шлях часнику: від їжі рабів і давніх ліків до сучасної кухні

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Китай зараз є найбільшим у світі виробником часнику

    • Author, Програма Food Chain
    • Role, Всесвітня служба ВВС
  • 2 листопада 2025

Часник цінували тисячоліттями не лише за його насичений, впізнаваний смак, а й за лікувальні властивості. Відомий своїми антимікробними та противірусними ефектами, він давно став базовим інгредієнтом як у кулінарії, так і в народній медицині.

Часник походить із Центральної Азії, а до Європи та США поширився разом із переселенням народів. Сьогодні найбільшим у світі виробником часнику є Китай.

Програма Food Chain Всесвітньої служби ВВС дослідила багату історію часнику, його культурне значення і поставила головне запитання: чи справді він корисний для здоровʼя.

Базовий продукт на кухні

Автор фото, AFP via Getty Images

Підпис до фото, Часник зараз вживають в різних країнах і культурахЧасник тепер є невіддільною частиною багатьох кухонь світу.

Данський шеф-кухар Поул Ерік Єнсон, який навчає студентів із США, Австралії, Великої Британії та Азії у своїй Французькій кулінарній школі на північному заході Франції, каже, що ніколи не зустрічав студента, який би не знав про часник.

Він вважає, що часник неймовірно підсилює смак страв і навіть не уявляє, якою була б французька кухня без нього.

Skip Найпопулярніше and continue reading

Найпопулярніше

End of Найпопулярніше

“Я не думаю, що вони [французи] можуть уявити бодай одну солону страву без часнику, – каже він. – Від бульйонів до супів, у стравах із овочів чи м’яса – десь обов’язково є зубчик часнику. Неможливо уявити, щоб його не використовували”.

Однак коли він зростав у сільській Данії на початку 1970-х, часник був майже невідомим.

Єнсон пригадує, що тоді часник мав погану славу через сильний запах, але з початком трудової міграції турків до Данії страви з часником стали звичнішими. Він також звик до часнику через італійські піци, а нині вживає його ще й як ліки зимою.

“Ми з партнеркою щоранку п’ємо чашку бульйону, у яку вичавлюємо цілий зубчик часнику, – каже він. – Ми не хворіли на застуди чи грип, і я певен, що це [завдяки] часнику”.

Довга подорож

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Мігранти привезли часник у нові місця у 20 століттіКультурне та духовне значення часнику сягає тисячоліть. Давні греки залишали часник на роздоріжжях як пожертву Гекаті, богині чаклунства й покровительці домівок.

В Єгипті часник знайшли в гробниці відомого фараона Тутанхамона – вважали, що він захищатиме його у потойбічному житті. У китайському та філіппінському фольклорі існують перекази про людей, які відганяли вампірів за допомогою часнику.

“Найдавніший рецепт у світі – це месопотамське рагу, якому близько 3 500 років, і в ньому є два зубчики часнику”, – каже Робін Черрі, авторка книги “Часник: їстівна біографія” (Garlic: An Edible Biograph).

“Найдавніша медична згадка [про часник] теж датується близько 3 500 років тому. Вона міститься в Еберському папірусі, де описано безліч способів використання часнику для лікування всього – від загальної слабкості до паразитів, а також серцевих і дихальних недуг”, – каже вона.

Черрі зазначає, що давньогрецький лікар і філософ Гіппократ застосовував часник у різних лікувальних практиках. Крім того, такі мислителі й письменники, як Арістотель і Арістофан, також згадували про лікувальні властивості часнику.

Від їжі рабів до столу королів

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Часник є невід’ємною частиною багатьох наших улюблених страв, таких як піцаЧасник був поширений у давній Месопотамії, Єгипті, Греції, Римі, Китаї та Індії. Римські солдати вірили, що часник додає їм сміливості й сили, і поширювали його Європою під час завоювань.

Хоча часник використовували як їжу та як ліки, у кулінарії він довго залишався їжею нижчих верств населення.

“Це була їжа переважно для бідних, – каже Робін Черрі. – Його давали людям, як-от рабам, що будували піраміди в Єгипті, або римським морякам. Він був дешевим і міг приховати смак зіпсованої їжі. Тому його вважали їжею бідняків”.

Репутація часнику почала змінюватися під час Ренесансу – ключової епохи європейської історії XIV–XVI століть, коли відроджувалося античне знання та розквітали мистецтво й наука.

“Генріх IV Французький був охрещений часником і споживав його у великих кількостях, що зробило його дещо популярним”, – каже Черрі та додає, що часник набув популярності й у вікторіанській Англії XIX століття.

До США часник дістався набагато пізніше – у 1950–1960-х роках його привезли мігранти, і це допомогло змінити негативне ставлення до нього.

“Насправді часник використовували як образливе слово щодо євреїв, італійців та корейців. Їх називали ‘часникоїдами’, і це мало негативне забарвлення”, – каже Робін Черрі.

Часник як ліки

Автор фото, AFP via Getty Images

Підпис до фото, Часник і зараз має попит завдяки своїм лікувальним властивостямСьогодні у світі існує понад 600 сортів часнику. Деякі, наприклад, з Узбекистану (Центральна Азія) та Грузії (Кавказ), лише нещодавно стали доступними на глобальному рівні.

Окрім своєї провідної ролі у сучасній кухні, часник часто використовують для лікування або полегшення симптомів застуди.

Клінічні дослідження вивчали його вплив на артеріальний тиск, рівень холестерину й навіть на рак, однак результати неоднозначні.

Невелике дослідження в Ірані показало, що поєднання часнику та лимонного соку допомагає знизити рівень холестерину та тиск за шість тижнів. Проте масштабніше дослідження Стенфордського університету у США, проведене за участю 200 здорових осіб протягом шести місяців, не виявило суттєвого зниження рівня холестерину.

Автор фото, Press Association

Підпис до фото, Вживання часнику натщесерце може спричинити розлад шлунково-кишкового тракту, метеоризм та зміни кишкової флориДослідження Сіднейського університету (Австралія) 2014 року підтвердило потужні антимікробні, противірусні та протигрибкові властивості часнику.

“Часник містить високий рівень калію, фосфору, цинку, сірки та помірну кількість магнію, марганцю й заліза. Це справжній диво-овоч”, – каже Баї Ван де Бор, представниця Британської дієтологічної асоціації та дитяча дієтологиня.

“У ньому є чудові сполуки, що містять сірку, зокрема аліцин. Він багатий на пребіотичні волокна, які любить наш кишківник, тож він чудовий для його здоров’я. Часник також має антимікробні властивості”, – каже вона і додає, що клітковина часнику живить корисні бактерії в кишківнику та може допомогти при закрепах і здутті.

Вживання одного-двох сирих зубчиків часнику на день вважають безпечним для дорослих. Однак, згідно з публікацією в клінічному журналі American Family Physician, надмірне споживання, особливо натщесерце, може спричинити шлунково-кишкові розлади, здуття та зміни кишкової мікрофлори.




реклама у Нововолинськ