Джерело: www.bbc.com
Автор фото, Getty Images
-
- Author, Dr Xand
- Role, Morning Live doctor
- 21 хвилин(и) тому
Погортайте соціальні мережі або погляньте на полиці супермаркету, і ви побачите безліч продуктів, які, як стверджується, покращують здоров’я кишківника.
Здається, всі говорять про догляд за своїм мікробіомом — трильйонами крихітних організмів, що живуть у нашій травній системі — які впливають на все: від травлення та імунітету до настрою та сну.
Здоров’я кишківника полягає у правильному поєднанні бактерій та достатній кількості їжі, багатої на клітковину, щоб все працювало як слід, а ваше тіло почувалося якнайкраще.
Ключ до щастя мікроорганізмів — це правильне харчування, і підтримувати здоров’я кишківника простіше, ніж ви думаєте.
Замість того, щоб купувати дорогі пробіотичні напої або снеки, я рекомендую зробити п’ять простих змін у раціоні, щоб поліпшити роботу кишківника.
- Замініть чипси на попкорн. Попкорн — це цільнозерновий продукт, тому він багатий на клітковину, яка живить корисні бактерії у вашому кишківнику, а також він легший і набагато менш оброблений, ніж пакет чипсів.
- Замініть солодощі на сухофрукти. Це може бути важко, якщо ви любите солодощі, але сушені абрикоси, родзинки або фініки можуть задовольнити вашу потребу в солодкому, а також забезпечити організм клітковиною, вітамінами та природними цукрами, за що ваш кишківник і рівень енергії будуть вам вдячні.
- Додайте до болоньєзе сочевицю або нут. Бобові культури багаті на пребіотичну клітковину, яка служить поживною речовиною для мікроорганізмів кишківника. Вони допомагають збільшити об’єм страви, додаючи їй текстури та додаткового рослинного білка, тому це чудовий спосіб споживати менше м’яса, не відчуваючи, що ви чогось позбавляєтеся.
- Замініть ароматизовані горіхи на звичайні. Ароматизовані горіхи часто містять багато солі та цукру, тоді як звичайні горіхи забезпечують організм корисними жирами та клітковиною без добавок, які шкідливі для кишківника.
- Замініть морозиво замороженими ягодами та кефіром. Морозиво може порадувати ваші смакові рецептори, але заморожені ягоди з кефіром (кислий ферментований молочний напій) дадуть вам природну солодкість, антиоксиданти та живі культури, які допоможуть вашому мікробіому процвітати.
Звичайно, є багато інших продуктів, які ви можете вживати для поліпшення здоров’я кишківника, наприклад, пити комбучу або їсти ферментовані продукти, такі як кімчі або квашена капуста, але не варто надто зосереджуватися на цьому.
Найважливіше для кишківника і загального здоров’я — це вживати різноманітні натуральні продукти, багаті на клітковину, такі як фрукти та овочі.
Що стосується добавок і пробіотиків, моя порада така сама: немає доказів, що вони принесуть вам користь, а такі продукти, як пробіотичні напої та порошки, що обіцяють чудодійні результати, можуть коштувати сотні фунтів, що, на мою думку, є марною тратою грошей.
Додаткова інформація від Ясмін Руфо












