Джерело: www.bbc.com
Автор фото, Getty Images
-
- Author, Софія Квалья
- Role, BBC
- 23 листопада 2025
Часник, алкоголь, м’ясо та навіть голодування можуть впливати на запах нашого тіла та змінювати його привабливість для інших.
Кожен з нас має унікальний запах, це як відбиток пальця. На те, як ми пахнемо, впливають риси нашої особистості – від екстраверсії, домінування та невротизму, а також настрій і стан здоров’я.
“Останні кілька десятиліть показали, що запах тіла формують гени, гормони, здоров’я та гігієна”, – каже Крейг Робертс, професор соціальної психології з Університету Стерлінга в Шотландії.
“Чоловік чи жінка, молодий чи старий, гей чи гетеросексуал, домінантний чи підлеглий, овуляція чи вагітність, хвороба чи здоровʼя, веселий настрій чи сумний”.
Багато з цих чинників ми не контролюємо. Але дещо таки можемо, адже значний вплив на наш запах також має їжа, яку ми їмо.
Вона впливає на лише на наш загальний аромат, але й на те, як нас сприймають інші, у тому числі, наскільки привабливим ми їм здаємося. Це підтверджує дедалі більша кількість досліджень.
Подих і піт
На біологічному рівні їжа впливає на запах нашого тіла двома способами, каже Ліна Бегдаче, доцентка кафедри здоров’я з Університету штату Нью-Йорк у Бінгемтоні. Це наш кишківник і шкіра.
Коли ви перетравлюєте їжу, бактерії працюють над її метаболізмом.
Деякі з цих взаємодій між харчовими хімічними речовинами та бактеріями вивільняють гази – леткі молекули, які виходять з вашого організму так само, як і їжа потрапила всередину, каже Бегдаче.
Це може призвести до неприємного запаху з рота або галітозу, особливо при споживанні деяких продуктів (докладніше про це пізніше).
Дані свідчать про те, що близько третини дорослих у світі страждають від тієї чи іншої форми галітозу, хоча є й інші причини, окрім травлення.
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Мабуть, найочевидніший спосіб, яким їжа впливає на наш запах, – це запах подиху, але вона також може змінювати й запах потуПо-друге, шкіра. Хімічні компоненти з вашої їжі, після метаболізму, також проходять через кровотік і багато тканин організму.
Деякі з них виходять через шкіру з потом, де вони взаємодіють з бактеріями шкіри та утворюють запах. Піт сам по собі не має запаху; саме бактерії шкіри, які процвітають у поті, роблять його смердючим.
Різні продукти містять різноманітні хімічні сполуки, які вступають у дію на різних етапах, що призводить до різного рівня смороду.
Але продукти з найгострішими наслідками майже завжди мають одного спільного винуватця: сірку.
Утім, хоч як дивно, деякі дослідження показують, що ці пахучі сполуки можуть мати неочікуваний ефект – зробити нас привабливішими.
Фрукти та овочі
Броколі, капуста, брюссельська капуста та цвітна капуста можуть бути основними продуктами здорового харчування, але вони містять багато сірковмісних сполук, які утворюють запах гниття яєць.
За словами дієтолога Керрі Бісон, коли ці сполуки потрапляють у кровотік і взаємодіють з бактеріями шкіри, ваш піт може перетворитися на рідину з сильним їдким запахом.
Продукти з родини цибульних, як-от часник і цибуля, також можуть впливати на запах нашого поту та подиху. Коли вони метаболізуються в людському організмі, вони розпадаються на смердючі сполуки, як-от діалілдисульфід та алілметилсульфід.
Організм виділяє їх у різні часові проміжки – одразу після вживання, або через пів години, як у випадку з алілметилсульфіду.
Однак, дивним чином, дослідження показують, що хоча часник безумовно погіршує запах з рота, він робить піт під пахвами привабливішим.
В одному дослідженні вчені попросили 42 чоловіків носити прокладки для посту під пахвами протягом 12 годин після їжі. Частина досліджуваних зʼїли трохи часнику, дехто більше, а інші приймали часникові добавки.
Потім науковці попросили 82 жінок оцінити піт цих чоловіків за суб’єктивними чинниками – приємний, привабливий та мужній.
Піт чоловіків, які споживали мало часнику, не викликав сильної реакції, але у тіх, хто їв багато часнику, він сприймався як дуже сексуальний. Ті, хто приймав добавки, також сприймалися привабливішими.
“Ми повторили це дослідження тричі, бо були cправді здивовані”, – каже Ян Гавлічек, вчений, який проводив експеримент. Гавлічек вивчає етологію людини та хімічну комунікацію в Карловому університеті в Чехії.
Оскільки часник має антиоксидантні та антимікробні властивості, що покращують здоров’я людей, він припускає, що саме це може робити запах цих чоловіків приємнішим для жінок.
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Чоловіки, які споживають фрукти та овочі, мають більш квітковий та солодкий аромат тілаІнші овочі мають унікальний вплив на наш запах. Спаржа, наприклад, містить спаржеву кислоту, яка в процесі травлення вивільняє сполуки сірки.
Ці хімічні речовини, як-от метантіол та диметилсульфід, надають вашому поту та сечі певного запаху. Сполуки сірки дуже леткі, тому вони легко розсіюються в повітрі. Ось чому їх так легко відчути з унітазу. Цей запах зазвичай триває більше п’яти годин.
Але як свідчать дослідження, не всі відчувають цей запах, і це, схоже, залежить від генетики.
Однак, коли йдеться про фрукти та овочі загалом, їх вживання може зробити ваш аромат привабливішим. Дослідження 2017 року, проведене в Австралії, показало, що у чоловіків, які їли більше фруктів та овочів, запах тіла містив більше фруктових та квіткових відтінків.
Цікаво, що дослідження також показало, що люди вважають привабливішим трохи жовтіший колір шкіри обличчя, який може бути результатом каротиноїдів – молекул з моркви, гарбуза, помідорів, папаї.
Але те саме дослідження показує, що люди, які дотримуються дієти з невеликою кількістю жиру, м’яса, яєць та тофу, також мають приємніший запах поту.
А от дієти з високим вмістом вуглеводів створювали найменш сексуальні аромати.
М’ясо та риба
М’ясо та риба також можуть створювати характерний запах тіла, оскільки організм розщеплює тваринні білки на амінокислоти та жири. Вони також вивільняються з потом, де взаємодіють зі шкірними бактеріями.
Наприклад, риба та бобові можуть впливати на запах тіла, оскільки вони містять триметиламін, сполуку з дуже сильним запахом.
Існує навіть такий стан – триметиламінурія, або “синдром запаху риби”, який виникає, коли організм не може перетворити триметиламін на сполуку без запаху, каже Бісон.
“Це може призвести до сильного запаху тіла”, – каже вона, але цей стан досить рідкісний.
Наприклад, у медичній літературі відомий випадок 2025 року, коли у 10-місячного хлопчика після споживання риби розвинулася триметиламінурія. Малюк почав смердіти рибою, що гниє. Стан був тимчасовим, і після лікування він зрештою зміг їсти рибу без таких симптомів.
Автор фото, Getty Images
Підпис до фото, Вважають, що люди, які дотримуються безм’ясної дієти, часто пахнуть приємніше Ще одне дослідження дорослих чоловіків, проведене командою Гавлічека у 2006 році, може дати уявлення про те, чи робить м’ясо нас привабливішими.
Вчені спостерігали за 30 чоловіками, які протягом двох тижнів дотримувалися м’ясної або нем’ясної дієти. Жінки оцінювали їхній запах за приємністю, привабливістю, мужністю та інтенсивністю.
Запах чоловіків, які дотримувалися безм’ясної дієти, в середньому оцінювався як привабливіший, приємніший та менш інтенсивний.
“На наш подив, ті, хто їв м’ясо, пахли трохи гірше, ніж коли вони його не їли”, – каже Гавлічек.
Він не очікував цього побачити, оскільки м’ясо вважається важливою частиною людського раціону протягом усієї еволюції.
Однак доісторичні люди не їли стільки м’яса, скільки це поширено в сучасному індустріальному суспільстві. “Під час нашої еволюції їсти м’ясо щодня не було поширеним”, – каже Гавлічек.
Алкоголь та кава
За словами Бегдаче, алкоголь, особливо якщо його вживають у великих кількостях та регулярно, може спричиняти неприємний запах як із шлунково-кишкового тракту, так і з потових залоз.
Коли ваш організм переробляє алкоголь, розщеплюючи його в печінці, він вивільняє сполуку під назвою ацетальдегід. Вона токсична та летка і має сильний, впізнаваний запах несвіжого алкоголю.
Одне дослідження показало, що поліцейські у 60-85% випадків могли визначити, чи пили люди алкоголь, лише за запахом з рота. А оскільки алкоголь зневоднює організм і зменшує виділення слини, у роті залишається більше бактерій й неприємний запах з рота триває довше.
В одному дослідженні 2010 року вивчали, як на запах чоловіків впливало регулярне вживання пива. Вчені виявили, він став привабливішим, але, на жаль, лише для комарів.
Тим часом кофеїн у каві та чаю може стимулювати апокринні залози, які відповідають за вироблення поту в пахвах та паху. Підвищене вироблення поту може створити сприятливіше середовище для розмноження бактерій, що потенційно створює сильніший запах тіла, каже Бісон.
Одне дослідження також показало, що в поті можна виявити молекули кофеїну, але чи впливає сам кофеїн на запах тіла, невідомо.
“Ми ссавці, і, як у всіх ссавців, запах має важливий вплив на соціальну взаємодію”, – каже Робертс.
Запах – це лише один із чинників, які впливають на те, наскільки привабливими нас вважають люди. Запах неможливо ізолювати від інших соціальних сигналів, таких як те, як люди виглядають, поводяться та розмовляють, каже Робертс.
Але все ж, навіть дослідження, які ретельно вимірюють ці тонкі зміни, дають суперечливі результати.
Наприклад, Гавлічек також провів експеримент, у якому чоловіки оцінювали привабливість запаху жінок, деякі з яких харчувалися як зазвичай, а інші голодували протягом 48 годин.
Хоча великої різниці науковці не помітили, у жінок, які голодували, піт був дещо привабливішим, ніж у жінок, які цього їли як зазвичай. “Цього ми теж не очікували”, – каже Гавлічек.
І хоча після голодування ваш піт може пахнути краще, одне швейцарське дослідження 2018 року показало, що воно погіршує запах з рота.
Суперечливі результати досліджень Робертса та Гавлічека змусили їх усвідомити, що не існує єдиної чіткої формули того, як їжа впливає на запах нашого тіла та його сприйняття.
“Існує багато ароматичних сполук, і в більшості з них ми не знаємо, як вони впливають на запах нашого тіла, але є висока ймовірність того, що вони впливають”, – каже Гавлічек.
Підписуйтеся на нас у соцмережах












