“Протягом 2025 року в Україні було виявлено 55 видів небезпечної продукції, з яких 28 становлять дитячі іграшки. Загалом фахівці Держпродспоживслужби знайшли понад 24 000 одиниць іграшок, які не відповідали безпековим вимогам, щоб запобігти обігу небезпечних товарів. Про це повідомляє Держпродспоживслужба. В результаті лабораторних досліджень були підтверджені ризики для дітей: алергічні реакції, отруєння та перевищення вмісту”, — повідомляє: ua.news
Протягом 2025 року в Україні було виявлено 55 видів небезпечної продукції, з яких 28 становлять дитячі іграшки. Загалом фахівці Держпродспоживслужби знайшли понад 24 000 одиниць іграшок, які не відповідали безпековим вимогам, щоб запобігти обігу небезпечних товарів.
Про це повідомляє Держпродспоживслужба.
В результаті лабораторних досліджень були підтверджені ризики для дітей: алергічні реакції, отруєння та перевищення вмісту небезпечних хімічних речовин.
Заступник голови Держпродспоживслужби Андрій Крейтор заявив, що головне завдання служби — «своєчасно виявляти й вилучати з обігу продукцію, яка може становити ризик для здоров’я дітей».
Щоб уникнути покупки небезпечної іграшки, Держпродспоживслужба рекомендує звертати увагу на:
-
маркування українською мовою, дані імпортера/виробника та наявність знаку відповідності технічним регламентам;
-
надійність кріплення деталей та відсутність гострих елементів і різкого хімічного запаху;
-
уникання покупок на стихійних ринках чи у продавців, у яких відсутні документи;
-
відсутність у іграшках дрібних деталей, які небезпечні для маленьких дітей;
-
кріплення захисту відсіку для батарейок гвинтом;
-
відповідність рівня шуму встановленим нормам;
-
перевірку іграшки на порталі «Увага», де зібрані дані щодо небезпечних та вилучених з обігу товарах.
Тим часом у низці європейських країн у зернових продуктах, серед яких сніданкові пластівці, хліб, паста та борошно, зафіксували значні рівні трифтороцтової кислоти (ТФК) – стійкої токсичної речовини, що належить до групи так званих «вічних хімікатів».
Нове дослідження шокувало: у винах , вироблених в Європі за останні кілька років, виявили трифтороцтову кислоту (TFA) – побічний продукт PFAS, хімічних речовин, що були створені, аби витримувати найекстремальніші умови. Ці речовини залишаються в екосистемі й потрапляють до їжі.












