Джерело: www.volynnews.com
Видання EatingWell розповіло, як регулярне споживання пива впливає на організм, передає ТСН.
Покращення щільності кісток
Пиво завдяки кремнію та поліфенолам може підвищити мінеральну щільність кісток і навіть зменшити ризик переломів стегна. Звучить обнадійливо, але є нюанс – доказів недостатньо та науковці поки не впевнені, чи переважає потенційна користь над ризиками регулярного вживання алкоголю.
Порушення сну
Алкогольні напої часто асоціюються з легкістю, розслабленістю, ейфорією, але за ці «ефекти» тіло неабияк розплачується.
Алкоголь уповільнює рефлекси, порушує баланс, памʼять і, найголовніше, – сон. Навіть невелика кількість, еквівалент двох стандартних порцій алкоголю, зменшує тривалість REM фази (фаза сну, коли мозок дуже активний, наче не спить, але тіло знерухомлене) – найціннішої для відновлення. У результаті маємо поверхневий сон і відчуття розбитості наступного дня.
Гальмування процесу схуднення
Організм не може зберігати алкоголь, тому печінка ставить його на перше місце у черзі речовин для перероблювання. Тож поки вона зайнята алкоголем, спалювання жиру сповільнюється. Якщо людина намагається позбутися зайвої ваги, регулярне вживання пива може стати тихим саботажником цього процесу.
Проблеми з травленням
Алкоголь стимулює вироблення шлункового соку, подразнює тонкий кишківник і товсту кишку, змінює швидкість проходження їжі.
Читати ще: Українці стали пити менше пива. У чому причина
Результати можуть бути неприємними, як-от здуття, біль у животі чи діарея. При надмірному вживанні можливе запалення кишківника, дисбаланс мікробіому та навіть порушення проникності кишкової стінки.
Так, деякі дослідження показують, що ферментовані сполуки пива можуть мати потенційні плюси для мікрофлори, але на сьогодні експерти погоджуються, що ризики значно більші за можливі плюси.
Ризик зневоднення
Алкоголь має діуретичний ефект, тобто змушує нирки посилено виводити рідину. Пиво вважають м’якшим у цьому плані, ніж вино чи міцні напої, але ризик зневоднення все одно є, а це один із головних факторів поганого самопочуття наступного дня.
Тривалі наслідки
Алкоголь підвищує ризики гіпертонії, інсульту, серцевої недостатності, кардіоміопатії, різних типів раку (ротової порожнини, гортані, стравоходу, товстої кишки, печінки, грудей).
Читати ще: До 2050 року пиво може втратити свій звичний смак. Назвали причину
Що частіше та більше людина п’є – то вищий ризик.
Чи є користь від пива
Якщо коротко – ні. Так, дослідження інколи виявляють позитивні ефекти, але вони не є однозначними, користь можна отримати з безалкогольних продуктів (ферментовані продукти, кальцій із молочних продуктів тощо), крім того, вже давно доведені шкідливі наслідки алкоголю.
Якщо ви не вживаєте алкоголь – немає причин починати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу













