Джерело: Нововолинська міська рада
В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.
Основні симптоми діабету:
надмірне сечовиділення; спрага; постійне відчуття голоду; втрати ваги тіла; стомленість; погіршення зору.
Розрізняють декілька типів діабету:
Діабет І типу (або ж інсулінозалежний) – характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо.
Діабет ІІ типу – (інсулінонезалежний) – виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності.
Ризики й ускладнення: Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2 – 3 рази вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум вдвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. 6.2% смертей у світі пов’язано з діабетом.
Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації. Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.
Діабет є основною причиною ниркової недостатності.
Статистика: Більше 400 мільйонів людей живуть з діабетом по всьому світу та прогнозується, що поширеність продовжуватиме зростати. Поширеність діабету і в Україні збільшилася за останні 10 років на половину. Інсулінозалежний діабет (І типу) складає 6.5% усіх випадків захворювання. Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в Україні є наслідком захворювання на діабет.
Діабет є хронічним прогресуючим захворюванням, але люди з діабетом можуть прожити довге життя завдяки вчасно розпочатому лікуванню.
Воно передбачає не лише регулювання глюкози в крові, але також контроль факторів ризику ускладнень, таких як високий артеріальний тиск і високий рівень холестерину. Ними можна управляти за допомогою здорової дієти, регулярних фізичних навантажень та правильного використання ліків. Людям із діабетом потрібен доступ до регулярної та організованої медичної допомоги, що надається командою кваліфікованих медичних працівників.
Людям із цукровим діабетом І типу потрібна щоденна інсулінотерапія, регулярний моніторинг глюкози в крові та здорова дієта і здоровий спосіб життя, щоб ефективно управляти своїм станом і затримати або уникнути багатьох ускладнень, які зумовлює діабет.
Цукровий діабет 2-го типу є хронічною хворобою, яка зазвичай розвивається у людей 35-40 років. В основі цього типу діабету лежить інсулін резистентність, яка означає, що тканини організму стають менш чутливими до дії інсуліну. Інсулін – гормон, що виробляється підшлунковою залозою, його головна функція полягає у перенесенні глюкози до клітин. Для поліпшення самопочуття та контролю цукрового діабету дуже важливо звернути увагу на своє харчування.
Нормалізація маси тіла, збалансоване харчування та відмова від шкідливих звичок є ключовими компонентами ефективної профілактики цукрового діабету.
Головний принцип дієти при цукровому діабеті 2-го типу- це обмежене споживання швидких вуглеводів та вибір продуктів з низьким глікемічним індексом. Правильне харчування та фізичні навантаження сприяють поліпшенню самопочуття, нормалізації всіх видів обміну речовин: білкового, жирового та вуглеводного.
Поради з профілактики діабету: 1. Збільшіть фізичну активність – регулярні фізичні навантаження допоможуть вам позбавитись зайвої ваги, знизити рівень цукру в крові, підвищити чутливість до інсуліну. Це можуть бути вправи на свіжому повітрі, фітнес-програма, тощо.
Що можна їсти при цукровому діабеті:
Нежирні молочні продукти; бобові (квасоля горох); несолодкі фрукти та ягоди (журавлина, малина, грейфрукт); хліб з висівками; нежирні сорти м’яса та риби, яйця, каші з цільних, шліфованих та полірованих зерен (гречану, перлову, булгур).
Людям з цукровим діабетом 2 типу не рекомендується їсти ввечері продукти, що містять вуглеводи, такі як крупи, картопля, макаронні вироби, хліб, фрукти, а також жирні молочні продукти (жирне молоко, сметана, сир).
При харчуванні хворим на цукровий діабет слід враховувати також так званий – глікемічний індекс. Глікемічний індекс – це рейтингова система для продуктів, що містять вуглеводи. Глікемічний індекс показує, наскільки швидко споживання кожного окремого продукту змінює рівень глюкози в крові. Продукти з високим глікемічним індексом – це цукор та солодощі, солодкі напої, білий хліб, помідори, білий рис. Діабетикам краще уникати регулярного вживання в їжу білої картоплі, оскільки у ній високий глікемічний індекс. Також слід утримуватись від картоплі фрі, і картопляного пюре. Харчуватися діабетикам можна солодкою картоплею (бататом), глікемічний індекс якої низький. Продукти з низьким і середнім глікемічним індексом це – деякі фрукти та овочі, зернобобові (горох, квасоля, боби, сочевиця, нут, і маш), а також цільнозернові продукти, такі як вівсяні пластівці. Вони піднімають рівень цукру в крові повільніше.
ПАМЯТАЙТЕ! Ви можете керувати своїм станом здоров’я. Здоровий спосіб життя, фізичні вправи, правильне харчування дозволить вам жити повноцінно.
Лікар загальної гігієни Нововолинського відділення Володимирського районного відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»