Джерело: www.volynnews.com
Однак наука вже давно розвіяла ці упередження. У Popular Science зібрали обґрунтування вчених, передає Українська правда.
Міф 1: Темне обсмаження робить каву міцнішою
Багато людей думають, що темне обсмаження зерен кави робить напій більш міцним, порівняно зі світлим, адже так вміст кофеїну нібито більший. І це інтуїтивно зрозуміло, адже темне обсмаження робить каву міцнішою на смак.
Однак не означає, що в такому напою більше кофеїну. Насправді обсмаження працює навпаки.
У 2017 році науковці порівняли вміст кофеїну у каві, завареній з використанням однакової маси зерен середнього та темного обсмаження. В експерименті використовували виключно арабіку, вирощену в регіоні Кона на Гаваях (США).
Читати ще: В усьому світі падають продажі кави через рекордні ціни на неї
Результати показали, що концентрація кофеїну в зразках середнього обсмаження була вищою, ніж у темних зернах.
Якщо більш насичений смак кави темного обсмаження змушує почуватися енергійніше, то це точно не через додатковий кофеїн.
Міф 2: Кава уповільнює ріст дітей
Жодне дослідження не пов’язує споживання кави з ростом дітей. Доктор медичних наук Рой Кім пояснював для Cleveland Clinic, що навіть незрозуміло, звідки така ідея взялася.
За його словами, кофеїн у каві дійсно може погіршувати апетит, але «не призводить до суттєвого впливу на ріст дитини».
Водночас варто пам’ятати, що кава може нашкодити здоров’ю дітей з інших причин.
«Хоча в нас немає питань до кофеїну через його вплив на зріст, але це не стосується таких проблем дітей зі сном та увагою», – зауважив лікар.
Рой Кім пояснив, що в дітей кава може порушувати серцебиття, спричиняти тривогу, розлади шлунку та змін настрою.
Міф 3: Кава призводить до зневоднення
Як і в інших міфах, думка про те, що кава «виводить воду з організму» має певну логіку. Кофеїн має сечогінну дію, тобто після його вживання людям частіше доводиться ходити в туалет.
Науковці перевірили цю тезу, провівши експеримент, в якому взяли участь 50 учасників. Їм запропонували пройти два випробування – в першому люди випивали чотири чашки кави по 200 мілілітрів, а в другому замінювали напій на воду.
Зрештою вчені не виявили значущої різниці між ефектом на організм кави та води.
«Наші дані не показують суттєвих відмінностей у зволожувальних властивостях кави та води в широкому діапазоні показників оцінки гідратації (забезпечення організму водою – ред.)», – написали автори роботи.
Такі висновки мають сенс, оскільки кава переважно складається з рідини, що переважує ефект кофеїну.
Міф 4: Кава спричиняє захворювання серця
Усі, хто п’є каву, знають, що чашка напою може пришвидшити роботу серця. Від того й поширений міф про те, що напій згубно впливає на здоров’я цього органу.
Однак дослідження не пов’язують вживання кави із захворюваннями серцево-судинної системи. При цьому деякі свідчать про протилежне.
Дослідження Європейського кардіологічного товариства показало, що дві-три чашки кави на день можуть покращити здоров’я серце.
Науковці, проаналізувавши дані 500 тисяч британців, виявили, що споживання кави, зокрема безкофеїнової, пов’язане зі значним зниженням кількості серцево-судинних хвороб та смертності.
Це не означає, що кава повністю безпечна – кофеїн у ній може спричиняти фізіологічну і психологічну залежності, головні болі, безсоння, тривожність і запаморочення.
Крім того, від кави варто утриматися людям, які мають захворювання шлунка та печінки. Тому варто пам’ятати про добову норму кофеїну та бути уважним до свого організму. У випадку появи тривожних симптомів варто якомога швидше звернутися до лікаря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу