Джерело: www.volynnews.com
Про це пише УНІАН з посиланням на The Telegraph.
Як виробляють каву без кофеїну?
Декофеїнізована кава – це кава, оброблена перед обсмажуванням для видалення кофеїну «хімічними речовинами, такими як вуглекислий газ, або шляхом замочування зерен у воді», – говорить доктор Карло Ла Веккья, професор Міланського університету та експерт Інституту наукової інформації про каву.
Читати ще: Кофеїн може покращити продуктивність тренувань під час спеки. Дослідження
При цьому кількість кофеїну, що залишився в зернах після цієї обробки, мізерно мала, каже доктор Ла Веккья. Однак цей процес не повністю видаляє кофеїн із зерен, залишаючи «близько 2%, але в будь-якому разі менше 3%» від їхнього природного рівня. Для порівняння: звичайна чашка фільтрованої кави містить близько 100 мг кофеїну, тоді як у фільтрованій каві без кофеїну його вміст наближається до 2 мг.
Користь кави для здоров’я
Звичайна кава з кофеїном має безліч корисних властивостей, і більшість із них повністю зберігаються в процесі декофеїнізації. Одна чашка звареної безкофеїнової кави забезпечує 2,4% рекомендованої добової норми магнію і 4,8% калію, а також 2,5% ніацину (вітаміну групи B).
Поліфеноли в каві, а саме меланоїдини і хлорогенова кислота, забезпечують її користь для здоров’я, включно зі зниженням ризику діабету до 10% у деяких випадках.
Хлорогенова кислота також пов’язана з поліпшенням здоров’я серцево-судинної системи, а меланоїдини мають пребіотичний ефект, сприяючи різноманітності кишкової мікрофлори.
Також регулярне вживання кави пов’язане зі «зниженням смертності від усіх причин», стверджує професор Сара Беррі.
Дослідження, проведене 2017 року в Імперському коледжі Лондона, показало, що люди, які випивають три чашки кави на день, живуть довше, ніж ті, хто кави не п’є.
Читати ще: Знайшли зв’язок між вживанням кави і тривалістю життя
Згідно з іншим дослідженням, у якому взяли участь близько 200 австралійців протягом 10 років, постійне вживання кави також може сповільнити погіршення когнітивних функцій із віком.
«За винятком кофеїну, хімічний склад кави без кофеїну дуже схожий на каву з кофеїном, і вона, як і раніше, багата на корисні поліфеноли», – каже професор Беррі. Тож кава без кофеїну має давати вам усі переваги для здоров’я, які дає вживання кофеїну.
Головна відмінність – і недолік – полягає в тому, що, на відміну від кави з кофеїном, кава без нього не дає тимчасового підвищення пильності та концентрації – причини, через яку багато хто з нас не може прожити ранок без чашки кави.
Чи є ризики або обмеження під час вживання кави без кофеїну?
Кава без кофеїну безпечна, але негайні симптоми відміни, що виникають під час відмови від кофеїну, як-от головний біль, нудота і втрата концентрації, можуть бути неприємними. Однак, оскільки в каві без кофеїну все ще міститься незначна кількість кофеїну, все ж таки не варто пити її занадто багато.
Щодо кави з кофеїном, «до п’яти чашок на день безпечно», – каже професор Беррі, але «ви побачите найбільшу користь і найменші побічні ефекти, якщо вживатимете дві-три чашки на день».
Читати ще: Визначили найкращі пропорції кави, які роблять її найбільш смачною та ароматною
Загалом вона зазначає, що обидва види кави корисні для організму.
«Обидва напої мають величезну користь, але кава з кофеїном покращить когнітивні функції, а кава без кофеїну сприяє кращому сну і може краще підходити людям із чутливістю до кофеїну», – підсумовує вона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу