Джерело: www.volynpost.com
У відкритих джерелах пишуть, що баклажан містить клітковину, вітаміни групи B, калій та магній, які добре впливають на серце і травлення. Крім того, баклажани мають низьку калорійність, тому їх часто додають до дієтичних страв.
Ще одна перевага – універсальність у кулінарії: їх можна смажити, тушкувати, запікати чи навіть маринувати на зиму. Баклажан добре поєднується з іншими овочами, м’ясом та різними соусами.
ВолиньPost підготував для господинь та господарів добірку із семи цікавих рецептів з баклажанів, які підійдуть як на щодень, так і на святковий стіл.
Рвані баклажани Інгредієнти: баклажани – 500 г; цибуля – 1 шт.; часник – 3–4 зубчики; кінза – 15 г (або інша зелень, яку любите); волоські горіхи – 50 г; оцет – 2 ст. л.; цукор – 1 ч. л.; вода – 5 ст. л.; сіль, перець, приправи – за смаком.
1. Чистимо баклажани, ріжемо вздовж шматками до сантиметра товщиною. Солимо і лишаємо на 10 хвилин, потім змиваємо сіль і обсушуємо на рушничку.
2. Пательню добре розігріваємо, капаємо олії та обсмажуємо баклажани з обох боків до рум’яної скоринки. Викладаємо на папір, щоб позбутися зайвого жиру.
3. Переходимо до соусу: у блендер кидаємо цибульку, горіхи, зелень, цукор, воду й оцет. Туди ж – часник (або видавлюємо його окремо). Все гарно перемелюємо.
4. Тепер «рвемо» баклажани руками. Хоча можна нарізати смужками, якщо так більше подобається.
5. Змішуємо їх із соусом, підсолюємо й перчимо до смаку. Можна їсти як салат або зробити брускети, виклавши масу на грінки.
Соте з баклажанів та курки Інгредієнти: баклажан – 1 шт.; куряче філе – 250 г..; часник – 2 зубчики (або скільки любите); цибуля – 1 середня; морква – 1 шт.; соєвий соус – 5 ст. л.; томатна паста – 5 ч. л.; вода – 300 мл; сіль, перець – за смаком. 1. Нарізаємо баклажан кубиками, підсолюємо й залишаємо на годинку, щоб пустив зайву рідину. Потім промиваємо.
2. Філе ріжемо шматочками. На сковорідку кидаємо цибулю, моркву й часник, обсмажуємо, а тоді додаємо курку та тримаємо на невеликому вогні.
3. Висипаємо туди баклажани, заливаємо 100 мл води, накриваємо кришкою й даємо закипіти. Солимо, перчимо, ще трохи доливаємо води.
4. Вмішуємо томатну пасту та соєвий соус. Даємо протушкуватися кілька хвилин, знову перемішуємо і ще трохи тримаємо під кришкою.
5. Подавати можна як самостійну страву або з рисом, картопляним пюре чи макаронами – буде смачно в будь-якому варіанті.
Січеники з баклажанів Інгредієнти: баклажани – 2–3 шт. (невеликі); сіль – 1 ч. л. + ще трохи за смаком; яйця – 2 шт.; борошно – 4 ст. л.; сметана – 2 ст. л.; часник – 2 зубчики; олія для смаження.
1. Баклажани ріжемо дрібними кубиками, солимо й лишаємо на півгодини, щоб пустили сік. Потім добре віджимаємо руками.
2. В іншій мисці змішуємо сметану, яйця, борошно, сіль і видавлений часник. Має вийти така собі рідкувата маса.
3. З’єднуємо цю суміш із баклажанами, перемішуємо до однорідності.
4. На розігріту з олією пательню викладаємо ложкою порції тіста, формуючи січеники.
5. Смажимо з обох боків до апетитної золотистої скоринки й подаємо гарячими, найкраще – зі сметанкою.
Теплий салат із баклажанів Інгредієнти: баклажани – 2 шт.; солодкий перець – 2 шт.; помідори чері – 7–8 шт.; олія – 3–4 ст. л.; лимонний сік – 1 ст. л.; соєвий соус – 1 ст. л.; зелень – 1 пучок; часник – 2 зубчики; сіль – за смаком.
1. Баклажани чистимо, ріжемо брусочками й заливаємо підсоленою водою на кілька хвилин.
2. Перець нарізаємо шматочками. На пательні розігріваємо олію, підсмажуємо зубчик часнику й кидаємо туди перець. Смажимо, поки стане м’яким, і викладаємо на рушничок.
3. Баклажани відціджуємо, підсушуємо та теж обсмажуємо до рум’яності.
4. У миску складаємо перець, баклажани й порізані навпіл чері.
5. Додаємо подрібнену зелень із часником, заправляємо лимонним соком і соєвим соусом. Гарно перемішуємо й подаємо теплим.
Запечені баклажани з сирною начинкою Інгредієнти: баклажани – 2 шт.; домашній сир – 120 г; сметана – 1 ст. л.; болгарський перець – 1 шт.; петрушка – 50 г; часник – 1 зубчик; твердий сир – 50 г; помідор – 1 шт.; кетчуп або томатний соус – 1 ст. л.; сіль, перець – за смаком.
1. Баклажани розрізаємо навпіл і робимо надрізи по середині. Змащуємо соусом або кетчупом, можна ще капнути оливкової олії.
2. Болгарський перець відварюємо кілька хвилин у підсоленій воді, очищаємо від шкірки й ріжемо кубиками.
3. Петрушку та часник подрібнюємо, змішуємо з домашнім сиром та перцем. Якщо творог сухуватий – додаємо ложку сметани. Солимо й перемішуємо.
4. Викладаємо цю начинку на половинки баклажанів, зверху кладемо кружечки помідора та посипаємо тертим сиром.
5. Запікаємо в духовці при 180°С приблизно 20–30 хвилин – поки баклажани стануть м’якими, а сир утворить апетитну золотисту скоринку.
Паштет із баклажанів Інгредієнти: баклажани – 3 шт.; цибуля – 1 шт.; часник – 1 головка; крем-сир – 150 г або плавлений сирочок; олія та оливкова – за смаком; зелень та паприка – за бажанням; сіль і перець – за смаком.
1. Деко застеляємо пергаментом. Баклажани проколюємо в кількох місцях, кладемо разом із половинкою цибулі та цілим часником (зрізаним верхом). Поливаємо оливковою олією й відправляємо в духовку на 40 хвилин при 220 °С.
2. Даємо овочам охолонути. З баклажанів знімаємо шкірку, цибулю дрібно ріжемо, часник видавлюємо.
3. Усі овочі складаємо в миску, додаємо кунжутну олію та сир. Солимо, перчимо й подрібнюємо блендером до кремової маси.
4. За бажанням додаємо зелень і паприку. Ще раз добре перемішуємо.
5. Перекладаємо паштет у посуд й ставимо в холодильник, щоб трохи застиг. Зверху можна злегка полити олійкою. Смачна намазка на хлібчик готова.
Баклажанні рулетики з фетою Інгредієнти: баклажани – 4 шт.; сир фета – 180 г; петрушка та кріп – півпучка; часник – 2 зубчики; сіль і мелений перець – за смаком; олія для смаження.
1. У баклажанів зрізаємо кінчики, ріжемо вздовж тонкими пластами й підсмажуємо на сковорідці з олією до золотистого кольору. Викладаємо на арілку, щоб охололи.
2. Зелень дрібно шаткуємо, часник чистимо та подрібнюємо. Змішуємо все з фетою, підсолюємо й перчимо до смаку. Має вийти ніжна ароматна маса.
3. Кладемо шматочок охололого баклажану на дошку, на один край викладаємо ложку сирної начинки.
4. Акуратно згортаємо рулетиком, щоб начинка залишилась усередині, а вільний край був зверху.
5. Викладаємо рулетики на тарілку й ставимо в холодильник хоча б на пів години. Хоча й кімнатної температури вони теж дуже смачні – чудова закуска до столу.
Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію