Джерело: www.volynnews.com
Захід відбувся 16 жовтня у дворику Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій.
Відзначимо, що фестиваль «Зелений і No Leftover» був присвячений темі подвійного переходу в Україні та відбувся в рамках дворічного грантового проєкту «Горизонтальна розбудова потенціалу професійної освіти для інтернаціоналізації та модернізації, включаючи інновації, цифровізацію та стійкість, шляхом передачі методології та обміну кращими практиками», що реалізується за підтримки Програми Європейського Союзу Еразмус+. Координатор проєкту – Коледж готельного бізнесу HOTEL SCHOOL (Латвія, Рига). Партнерами є Італійська школа гостинності в Римі, Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій у Луцьку та Молодіжний навчальний центр імені святого Івана Боско в Львові.
У межах проєкту викладачі та майстри із закладів освіти, зокрема, взяли участь у семінарах в Італії та Латвії, оновили навчальні плани, напрацювали посібники, які використовуватимуть в освітньому процесі, відвідали міжнародну конференцію у Львові.
Керівниця проєкту, виконувачка обов’язків директора Волинського фахового коледжу НУХТ Леся Стешенко наголосила, що участь коледжу в подібних міжнародних проєктах – це можливість для студентів і викладачів долучитися до європейської спільноти, сприяти розвитку освіти та наблизити українську фахову передвищу та професійно-технічну освіту до європейських стандартів.
«Попри всі виклики, спричинені війною, Україна все-таки рухається вперед і продовжує активно інтегруватися в європейський освітній простір, а одним із найвагоміших інструментів міжнародної співпраці залишається Програма Європейського Союзу Еразмус+. Ця програма покликана відкривати нові можливості для навчання, професійного розвитку та обміну досвідом. І наш проєкт під назвою «Горизонтальна розбудова потенціалу професійної освіти для інтернаціоналізації та модернізації, включаючи інновації, цифровізацію та стійкість, шляхом передачі методології та обміну кращими практиками» фінансується за підтримки ЄС у рамках Програми Еразмус+.
Протягом двох років реалізації проєкту було зроблено насправді багато. Найперше, було проведено п’ять методологічних семінарів: три – на базі Коледжу готельного бізнесу HOTEL SCHOOL у Ризі, два – на базі Італійської школи гостинності в Римі. У цих семінарах очно та дистанційно взяли участь 42 викладачі та майстри виробничого навчання. Це дуже вагомо для коледжу. Вони мали змогу підвищити свій професійний рівень, ознайомитися з європейською освітньою практикою. Було проведено три круглі столи – в Римі, Ризі та Луцьку – за участі понад 100 учасників кожен. Наші викладачі та студенти змогли долучитися до міжнародної науково-практичної конференції, яка проходила в Львові. Вагомим результатом проєкту стало написання шести методичних інструментаріїв, п’ять з яких написали викладачі нашого коледжу, а один розробили викладачі центру імені святого Івана Боско. І кульмінацією проєкту є фестиваль «Зелений і No Leftover», організатором якого є Волинський фаховий коледж НУХТ», – розповіла Леся Стешенко.
Робота над проєктом фактично тривала близько трьох років, адже дворічній реалізації передували рік підготовки, написання заявки, проходження складного відбору, оцінювання європейськими комісарами можливостей партнерів з України, зауважила менеджерка проєкту, завідувачка відділом туризму та готельно-ресторанної справи коледжу НУХТ Вікторія Кавара.
«Цей фестиваль є завершальним етапом нашого проєкту. Попередні звітування, попередні результати, які ми подавали на Еразмус+, були дуже високо оцінені, зокрема робота та досягнення українського партнера – нашого коледжу. Це робота, зрозуміло, не тільки команди проєкту, а й усіх викладачів і майстрів нашого освітнього закладу. Багато хто брав участь у написанні інструментаріїв, проведенні майстеркласів. Усе це було б неможливо, якби ми й раніше не працювали систематично, регулярно, якби коледж не обрав курс на новизну, інновації, передові технології. Саме в цьому ми завдячуємо багаторічному очільнику коледжу Ігорю Корчуку. Коли ми зустрілися очно з нашими європейськими партнерами, вони сказали, що звернулися в понад 20 закладів подібного типу щодо співпраці. І всі заклади відмовилися, тому що побоялися відповідальності перед ЄС, яка насправді чимала. Ми ж не злякалися труднощів і викликів», – сказала Вікторія Кавара.
На фестиваль завітали не тільки студенти та викладачі коледжу, а й представники місцевих підприємств і виробників, закладів освіти з Луцька, влади міста та області. До події також долучився партнер проєкту зі Львова – Молодіжний навчальний центр імені святого Івана Боско.
«Щиро дякую за надану можливість зустрітися з вами, побувати на цьому прекрасному дійстві, привітати і учнівський, і педагогічний колектив із такою чудовою подією. Насправді коледж НУХТ – перший навчальний заклад, який протоптав стежину в рамках Програми Еразмус+. Цей проєкт дозволив здобувачам освіти і працівникам навчального закладу вивчати міжнародний досвід, здійснювати обмін, проводити стажування, готувати різноманітні методичні матеріали, які стануть у пригоді при підготовці кваліфікованих спеціалістів і молодших фахових бакалаврів. Сподіваюся, що кожен дотичний до цього проєкту отримав корисний досвід. Сподіваюся, що попереду – нові цікаві проєкти та досягнення», – зазначила директорка Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Волинській області Зоя Парфенюк.
Менеджерка проєкту Лариса Тарасюк розповіла, що на фестивалі представлено вісім тематичних локацій.
Це Game Zone – локація з екозабавами та конкурсами; Green Skills Journey – EcoYouth Volyn – локація про пригодницькі тури для молоді та акції на захист природи; «Смак України: скарби автентичної кухні» – локація з традиційними українськими стравами та кулінарними секретами наших предків, де можна спробувати автентичні смаколики та дізнатися історії їх походження; Pumpkin Zero Waste Zone – локація з майстеркласами з приготуванням страв з гарбуза, де використовуються всі його частинки, без залишків; «Інновації для сталого розвитку HoReCa» – локація з лекціями від експертів про впровадження сталих практик у сфері гостинності і сервіровку бенкетного столу; Zero Waste Bar – локація приготування напоїв із дотриманням екологічних принципів; Green Taste Colors – локація про харчові барвники; локація цифровізації HospitARity Hub. Мандрівка у реальність+.
Студент коледжу Данило представляв на фестивалі локацію Green Taste Colors. Тут відвідувачі могли на практиці пізнати різницю між натуральними й синтетичними харчовими барвниками. Для гостей підготували желейні цукерки, виготовлені з використанням обох типів барвників. Спробувавши смаколики, відвідувачі голосували за той смак, який сподобався більше.
«Це дегустаційні проби – крафтові цукерки, зроблені на основі концентрату чорниці або синтетичного барвника. Люди дегустують і обирають той варіант, який їм більше до вподоби. Беззаперечним лідером є натуральний барвник», – сказав Данило.
Також на цій локації можна було проекспериментувати, наприклад, природу барвника у продуктах і спостерігати, як змінюють відтінки натуральні барвники залежно від середовища.
На локації цифровізації працював викладач фахових дисциплін коледжу НУХТ Артем Кавара.
«Ми представляємо цифрові технології в індустрії гостинності та туризму. Основний акцент – на штучному інтелекті, доповненій та віртуальній реальності. Наша локація інтерактивна. У нас є різні конкурси, квести та квізи. Найцікавіший квест полягає в тому, що ми оживили якийсь предмет з кожної локації, скрізь залишили невелику загадку у формі QR-коду. Учасники можуть знайти фрагмент доповненої реальності, як-от, наприклад, 3D-модель гарбуза, лимона, окулярів, чашки кави, й отримати солодкий приз», – розповів він.
На локації зі скарбами автентичної кухні представлено традиційні українські страви з різних регіонів. Тут можна було спробувати коровай, качану кашу, вареники та пироги з різноманітними начинками, львівський сирник, печене м’ясо, сало, ковбаси, капусту по-смідинськи, узвар та багато іншого. Усі страви приготували студенти коледжу в навчальній лабораторії.
«Ми зі студентам представляємо результати наших досліджень на локації «Смаки України: скарби автентичної кухні». Студенти розпитували своїх батьків, бабусь, тіток про ті страви, які колись готували в їхній родині. І ми їх відроджуємо. Оскільки наші студенти – не лише з Волині, то ми маємо рецепти страв із різних регіонів, зокрема з Рівненщини, Львівщини, Полтавщини, Карпат. Готуємо, вдосконалюємо ці страви на наших лабораторних заняттях. Насправді наші українські традиції дуже багаті й різноманітні», – зауважила викладачка фахових дисциплін коледжу НУХТ Тетяна Семенюк.
«Фестиваль проведено, щоб ознайомити здобувачів освіти з новітніми підходами у сфері безвідходних технологій і зелених навичок. Безвідходне виробництво, збереження природи, здоровий та усвідомлений спосіб життя дуже важливі для майбутнього України. А майбутнє України, як відомо, – саме за молоддю. Їм розбудовувати країну, зберігаючи навколишнє середовище. І саме завдяки таким заходам вони вчаться бережно та з любов’ю ставитися до рідного дому. Наш фестиваль показав їм можливості, як берегти свій дім, берегти природу», – наголосила керівниця проєкту, виконувачка обов’язків директора Волинського фахового коледжу НУХТ Леся Стешенко.
«На мою думку, захід вдався. Він просто не міг не вдатися! Думаю, що цей фестиваль стане традиційним і відбуватиметься щороку», – підсумувала менеджерка проєкту Лариса Тарасюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу