Головна Без категорії Чорний борщ: розкрили секрет приготування давньої волинської страви

Чорний борщ: розкрили секрет приготування давньої волинської страви

2
0

Джерело: www.volynnews.com

Чорний борщ – автентична страва Шацького краю на Волині. Традиційно її готують в той день, коли колють кабана і є свіжина.

Про це розповіла мешканка села Смолярі-Світязькі Галина Жипа. З її слів, такий борщ у її родині варять перед зимовими святами, пише Суспільне.

«Перед Різдвом колемо кабана і варимо борщ. Ну то й перед Пасхою колють, хто теж може варить, – говорить господиня. – От сусіднє село Столинські Смолярі: там юшку варять. Там борщу не варять. Як яке село».

Чорний борщ, говорить господиня, – це борщ з квашених червоних буряків та м’яса, але з додаванням свіжої крові свині наприкінці страви.

«Борщ варимо червоний, як в нас свіжина. А кров вливаємо під кінець, вже як звариться борщ. Чому чорний? Напевно, що кров додається, а вона як вариться, чорний борщ стає», – каже волинянка.

Галину Жипу варити чорний борщ навчила бабуся.

«Собі варю, свою дочку навчила. Вона зараз замужем у сусідньому селі, а там чорний борщ не варять. А вона варить, як в їх свіжина. Дочка одна любить, друга не любить. Зяті люблять, – зізнається жінка. – Хто любить, той їсть. То на любителя, буду так казати, той борщ. В нас всі люблять, всі їмо».

Для чорного борщу спеціально за кілька днів квасять червоний буряк.

Читати ще: Чорний борщ, гарбузові пироги з квасолею та маком: культурна спадщина Волині поповнилася ще 5 елементами

«Ми перед тим, як колоти кабана, бурячки червоні ріжемо кубиками й присолюємо водичку і квасимо в теплому місці в глечикові. Так смачніший борщ, щоб не додавати оцту, бо мають свою кислоту бурячки», – каже господиня.

У каструлю з водою спершу кидають проціджені квашені буряки, кубиками нарізану цибулю і доводять до кипіння. Далі до борщу кидають субпродукти.

«Водичка не солиться, бо буряки квашені вже присолені. Варимо буряки десь пів години і додаємо кістку з під горлиці, нирки і печінку легку і тяжку. Кісточки в нас уже порубані. Бо хлопці, як розбирають кабана, вони вже рубають там»,– говорить Галина Жипа.

До борщу під час приготування додають лавровий лист, чорний перець та часник для пікантного смаку. А насамкінець у борщ вливають кров.

«Давай будемо їсти борщ. І будемо ждати миру, щоб приїхали наші діти, і ми зробили свіжину і всі зібралися до купи: і дітки, і внуки, і свати», – каже господиня.

Як додала Галина Жипа, картопля у борщ не дається. З чорним борщем найкраще смакує запечена в лушпинні картопля у печі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу




реклама у Нововолинськ