Джерело: tsn.ua
Кров / © pixabay.com
Новий аналіз генетичних даних показав: люди з варіацією групи крові А мають дещо вищу ймовірність пережити інсульт до 60 років. Дослідження, опубліковане у 2022 році, стало одним із наймасштабніших у цій сфері й поглибило розуміння того, як біологічні особливості можуть впливати на стан судин.
Про це повідомило видання Science Alert.
Автори роботи проаналізували результати 48 генетичних досліджень — близько 17 тисяч пацієнтів, які перенесли інсульт у віці 18–59 років, і майже 600 тисяч людей із контрольної групи. Вчені виявили: саме підгрупа крові А1 демонструє статистично значущий зв’язок із раннім інсультом.
За словами професора Стівена Кіттнера з Університету Меріленду, кількість інсультів у молодому віці зростає, але причин цього явища досліджено мало. Нові дані показують: носії варіації групи А (2 група крові) мають приблизно на 16% вищий ризик інсульту до 60 років, тоді як у людей з генотипом O1 (1 група крові) цей ризик нижчий на 12%.
Попри це, вчені наголошують: додатковий ризик є невеликим і не вимагає спеціального скринінгу. Механізм впливу також остаточно не визначений, але, ймовірно, пов’язаний із чинниками згортання крові та формуванням тромбів. Дослідження також підтвердило: група В (3 група крові) пов’язана з приблизно 11% підвищенням ризику інсульту незалежно від віку.
Цікаво, що у вибірці людей старших за 60 років зв’язок між групою крові А та інсультом практично зникав, що може свідчити про різні механізми розвитку захворювання в різному віці. У молодших пацієнтів інсульти рідше пов’язані з атеросклерозом і частіше — з формуванням тромбів.
Науковці підкреслюють: необхідні подальші дослідження, зокрема з більш різноманітною вибіркою учасників. Адже попередні дані ґрунтуються переважно на дослідженнях у Північній Америці, Європі та кількох країнах Азії, де лише третина учасників — неєвропейського походження.
Попри потенційні ризики, загальна картина залишається незмінною: інсульти частіше трапляються у людей старшого віку, а на ризики значно впливають спосіб життя, хронічні захворювання та інші фактори, які можна контролювати.
Нагадаємо, соки, дитячі йогурти та популярна гранола можуть містити несподівано багато цукру. Експерти розповіли, яку шкоду несуть вільні цукри.












