Джерело: www.volynnews.com
Рецептом поділилися керівниця відділу еколого-освітньої роботи Віта Домашич. З її слів, зелений борщ готується із щавлю, линки додають, тому що сама річка Прип’ять дає цю рибу для приготування, пише Суспільне.
Для приготування господині нарізають овочі – картоплю, моркву, влітку додають свіжий щавель, взимку консервований або заморожений. Обов’язковим інгредієнтом також є яйця.
Читати ще: Чорний борщ: розкрили секрет приготування давньої волинської страви
«Линок – дуже жирна риба і навариста. Смак із линка, він дає поживність. Він смачний. Линок має багато м’яса. Це риба, яка не має кісток», – каже Віта Домашевич.
Цим борщем пригощають гостей Національного парку «Прип’ять-Стохід» із різних міст, –каже Віта Домашевич, – смакували ним і французи, і поляки.
«Чому цей борщ варили у цих селах – тому що на березі самої річки це було дуже доступно – зранку зловили рибку, щавлю нарвали, картоплі накопали, якщо це серпень. Стали біля плити, зварили смачний і поживний борщ», – говорить жінка.
Господиня заправляє юшку цибулею, її теж не нарізає дрібно, а навпіл, щоб страва більше натягнулася смаком. Линки, щавель та яйця додає в самому кінці, щоб риба не розварилась, а тримала свою форму і була цілісною.
Борщ варять на відкритому вогні. Допомагає розкласти вогнище Валерій Пузняк.
«Линок зазвичай ловиться в затонах. Тут біля Сваловичів. Линок – це така мульна донна риба, вона практично не спливає на верх і вона харчується поживними речовинами, які знаходяться в дні. Колись було дуже багато, а зараз линка зменшилося у зв’язку зі зміною клімату», – говорить Віта Домашевич.
На завершальному етапі в борщ додають лавровий лист, сіль та перець.
Після того як борщ приготувався, його накривають кришкою і дають настоятись ще кілька хвилин. А перед подачею на стіл заправляють петрушкою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу













