Головна Новини Нововолинська Тарифи на водопостачання в Нововолинську збільшили неправомірно

Тарифи на водопостачання в Нововолинську збільшили неправомірно

256
0


Водопостачання
15 квітня 2011

Чергове підняття тарифів на водопостачання, до якого вдалася міська влада Нововолинська, не погоджене із міською громадою та міськими обранцями. Виконавчий комітет підняв тарифи на водопостачання неправомірно, оскільки жодних громадських слухань із цього приводу проведено не було. Про це заявив під час прес-конференції по завершенні 6-ї позачергової сесії Нововолинської міської ради депутат міськради з фракції ВО “Свобода” Володимир Власюк.

“В законі про місцеве самоврядування чітко вказано, що підняття будь-яких тарифів позачергово розглядається на громадських слуханнях, тільки після погодження з громадою, приймається виконкомом або місцевою радою. Підняття тарифів можуть мотивувати тим, що піднялися ціни на електроенергію з 1 квітня. Погоджуюсь, що робота водоканалу залежить від постачання електроенергією. Всі насоси та насосні станції працюють від живлення електроенергією, тому ми й підготували звернення до прем’єр-міністра України Миколи Азарова, щоб у міністерстві переглянули тарифи на електроенергію для підприємств водопостачання”, – наголосив Володимир Власюк.

Однак, зі слів депутата, міська рада на чолі з міським головою проігнорувала це питання. Міський голова Віктор Сапожніков не дав можливості депутату від “Свободи” оприлюднити відповідний запит з трибуни сесійної зали, чим порушив право депутата на здійснення депутатських повноважень. “Якщо мені, як депутату, забороняють зачитувати будь-які депутатські запити, які направлені до чиновників нашого міста, то що говорити про пересічних мешканців нашого міста? Міська рада має повноваження тільки після оприлюднення депутатського запиту ставити на голосування, розглядати цей запит чи ні?. Не за те, чи маю право його зачитувати, цього ніхто не має права мені заборонити. Це і є порушення законодавства”, – стверджує Володимир Власюк.

В результаті чергового підняття тарифів вартість водопостачання зросла з 2 грн. 02 коп. до 2 грн. 28 коп., що становить близько 13%. На водовідведення – відповідно з 2 грн. 30 коп. до 2 грн. 66 коп., це вже на 15%. “Люди не розуміють, за що платять ЖЕКам, бо квартплата знову зросла”, – дорікає депутат від “Свободи”.

Зі слів Володимира Власюка, схожа ситуація склалася з послугами міського транспорту. “У нас маршрутка від початкової зупинки до кінцевої проїжджає за півгодини. Ми вже платимо, майже як у Луцьку, де маршрутні таксі долають значно більші відстані та витрачають більше пального. Для прикладу, в столиці України, місті Києві, від 27 січня 2011 року КМДА затвердила нові тарифи по місту Києву. За водопостачання кияни платять 1 грн. 80 коп., а у нас – 2 грн. 28 коп., за водовідведення – 1 грн. 38 коп., у Нововолинську – до 2 грн. 66 коп. Ми що, краще живемо, ніж кияни?”, – ставить риторичне запитання Володимир Власюк.

“Люди у нас живуть не на широку ногу. Йдуть масові скорочення по всіх підприємствах. Наше місто на 70% є дотаційним, 70% працездатного населення працює в бюджетній сфері. Люди й без того не мають чим платити. Шахтарі 10-ї вугільної копальні, що будується, півроку не отримують заробітної плати. Міський голова обіцяв, що внесе в порядок денний сесії питання про те, щоб не нараховували пеню працівникам 10-ї шахти за несплату комунальних послуг. Прикро, але цього питання теж немає”, – підсумував Володимир Власюк.



реклама у Нововолинськ