Головна Корисне У Нововолинськ прийде новий інвестор?

У Нововолинськ прийде новий інвестор?

230
0

Чи можна вдихнути нове життя у будинки, в яких ми з вами мешкаємо? А що, коли за це навіть платити не доведеться? В таку можливість у стислі терміни модернізувати усі будинки 5-ого мікрорайону вірить Руслан ВЛОДАРЧИК. Саме цей ініціативний депутат міськради нещодавно відвідав семінар німецьких експертів, присвячений даній тематиці. Про результати робочої поїздки у Львів наша з ним розмова.

— Руслане Івановичу, ви вже не вперше віднаходите кошти для вирішення комунальних проблем нововолинців. Чи правда, що існує реальна можливість залучити нового інвестора?

Руслан Влодарчик: — Я переконаний, що сьогодні у Нововолинська є одна з небагатьох можливостей покращити стан міських будинків. Ні для мене, ні для вас не є секретом, що капітальних ремонтів ми чекаємо ось уже двадцять років. Проте і досі держава не спромоглася виділити належне фінансування для того, аби жити у будинках нам з вами було комфортно. Я маю підозри, що не станеться цього і найближчим часом. На жаль, з роками наші будинки не молодіють. Дахи потребують ремонту, мережі псуються, у під’їздах – протяги, а тонкі панельні стіни не завадило б утеплити. Аби вирішити ці проблеми потрібні чималі кошти. Ані в бюджеті держави, ані в бюджеті міста таких грошей немає.

На щастя, ми недалеко від Європи і маємо змогу співпрацювати із закордонними інвесторами. Саме такій співпраці і був присвячений дводенний семінар, який я відвідав у Львові. Є дві європейські організації, котрі зацікавлені в українській комуналці. Вони працюють у сфері енергоефективності та термомодернізації, тобто досягають результату, коли жити в будинку стає тепло і комфортно. Я запросив їх до нашого міста.

ШАНС, ЯКИЙ МІСТО НЕ ПОВИННО ВТРАТИТИ

— Яку вигоду отримає пересічний нововолинець від того, що закордонний інвестор вкладе у наші будинки свої кошти?

Р.В.: — Інвестор до вирішення проблеми підходить комплексно. Насамперед, проводиться утеплення будинку пінопластом. Для наших мікрорайонів це дуже актуально. Тонкі стіни багатоповерхівок завдають мешканцям чималих незручностей. Це ми вже відчули в минулі зими. Окрім цього будинки виглядатимуть по іншому, адже жителі самі оберуть колір, у який фарбуватимуть їхні помешкання.

Треба додати, що утеплення також стосується і технічного поверху, і мереж у підвалах. Проводиться капітальний ремонт покрівель. У під’їздах замінюються вікна на металопластикові, встановлюються двері. Більше ніяких протягів. До речі, ця ж компанія надає низьковідсоткові кредити для мешканців, які у своїй квартирі ще не замінили вікна. Звісно, що і всі тепломережі приводяться у належний стан, замінюються крани і тому подібне.

Я переконаний, що такий шанс не можна втратити. Усі ці заходи призводять серед іншого і до економії оплати комунальних послуг. Люди за тепло платять на 3% менше від загального тарифу по місту. Проте головне – у квартирах нарешті стає справді тепло, будинки мають гарний вигляд, в той час, коли мешканці на модернізацію не витрачали своїх коштів. До речі, помешкання у таких будинках автоматично зростуть в ціні.

— В чому полягає суть співпраці міста та європейських організацій?

Р.В.: — Насамперед, потрібна згода на рівні міської влади. Адже німецьку компанію треба зробити надавачем послуг. Лише за таких умов інвестор без страху вкладає гроші у проект. Після узгодження з місцевою владою, організовується інформаційна кампанія серед мешканців міста. Проводяться збори, вислуховуються пропозиції, доноситься позиція інвестора. Головною умовою є здача на баланс інвестору своїх тепломереж терміном на десять років. Після цього проводяться усі заходи модернізації будинків. Зазвичай інвестором також встановлюється тепловий вузол, аби проводити розрахунки і бачити реальні витрати тепла у будинку. Ще раз підкреслю, що при цьому жителі не вкладають своїх коштів. На них працюють європейські гроші. Лише в окремих випадках можливе співфінансування. Проте його доля незначна і залежить від бажання самих мешканців.

ДАМО НІМЦЯМ ЗАРОБИТИ – ОТРИМАЄМО КОМФОРТНІ ДЛЯ ЖИТТЯ БУДИНКИ

— В чому ж тоді полягає інтерес інвестора? Чи не станемо ми у майбутньому заручниками закордонних організацій?

Р.В.: — Заручниками? Ні. Тарифи на тепло й надалі встановлюватиме міська влада. Закони України ніхто не відмінить. Ніякого свавілля не буде. Фактично ми просто віддаємо наші тепломережі в оренду на десять років. Платою за таку послугу і є модернізація наших будинків. А ось інтерес інвестора в наступному. Він вдосконалює стару українську систему опалення за свій кошт. Після цих заходів економія по затратам газу складає 50-60%. Саме за рахунок цієї різниці інвестор і отримує фінансову вигоду.

Чесно кажучи, це бізнес по-європейськи: вкласти велику суму за один раз, аби отримувати гроші на протязі десяти років. Проте для нас це чи не єдина можливість, аби привести наші будинки у належний стан. Тим паче, що ми нічого не втрачаємо. Дуже сумнівно, що замість європейських інвесторів подібні заходи проведе держава.

— Скільки часу потрібно, аби втілити цей проект у життя?

Р.В.: — Підготовчий етап триває два роки, далі – півроку-рік роботи підрядників. Такий проект вже реалізований у Ніжині. Я переконаний, що на Волині цей процес можна пришвидшити. Досвіду та організаційного ресурсу у нововолинської мерії на порядок більше. Думаю, якщо у мешканців буде бажання,то усі необхідні документи вдасться виготовити до наступного літа. Тоді ж можна буде впроваджувати і заходи модернізації.

Є ідея почати з утеплення 5-ого мікрорайону. Асоціація ОСББ, яку я представляю, обслуговує десь 70% цих будинків. Думаю, що мешканці інших будинків теж будуть згодні долучитися до такого проекту і отримати свої вигоди. Нововолинці створять нові об’єднання співвласників багатоквартирних будинків там, де їх іще немає. Це буде обов’язковою умовою. Нагадаю, що кілька років тому ми були першопрохідцями у сфері активного розвитку ОСББ в Україні. Сьогодні наш досвід – передовий, а урядом прийнята програма, що зобов’язує в усіх жилих будинках створити об’єднання співвласників до 2014 року. Ефективнішого шляху не існує. Цілком можливо, що за кілька років з’явиться наказ, який зобов’яже усіх модернізувати свої будинки, співпрацюючи з європейськими інвесторами. Ми маємо змогу піти цим шляхом раніше від інших, аби виграти час і гроші.

Також я думаю, що нам на 5-ому мікрорайоні, окрім модернізації будинків, за допомогою інвестора вдасться створити і рекреаційну зону. Нарешті у мешканців з’явиться парк чи сквер для відпочинку.

— Чи можна буде використати досвід співпраці із закордонним інвестором для покращення умов проживання жителів усіх районів Нововолинська?

Р.В.: — Спочатку ми реалізуємо проект серед десятка-двох будинків. Після цього можна буде говорити і про масштаби цілого міста. У мене вже відбулася серйозна розмова з міським головою стосовно реалізації проекту. Віктор Борисович дав принципову згоду,аби і надалі рухатися в напрямі покращення умов проживання нововолинців. Нами вже за планована робоча поїздка у Ніжин та зустріч з інвесторами.

Я переконаний, що сьогодні на місці стояти не можна. У плані розвитку Нововолинська ми повинні рухатися тільки вперед.

Розмову вів Андрій Сорока

На фото:

Інвестори готові працювати у Нововолинську (зліва-направо): Руслан Влодарчик, голова Асоціації ОСББ «Містечко»; Лариса Шреккенбах, керівник проекту «Менеджер з енергозберігаючої санації», (Берлін); Ральф Хилленберг, директор ІРВВ інженерно-проектного бюро будівельних проектів у Берліні.



реклама у Нововолинськ