Головна Екологія Шахтарське село на Волині може стати болотом, – б’є на сполох райрада!

Шахтарське село на Волині може стати болотом, – б’є на сполох райрада!

208
0

До обласної влади звернулися депутати Іваничівської райради, – інформує «Волинська правда».
 Про це стало відомо на сьогоднішньому засіданні постійної комісії Волиньради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства.

У зверненні райради йдеться про те, що навесні звістка про закриття шахти № 5 «Нововолинська» схвилювала жителів села Грибовиця.

Протягом більше 50-ти років під Грибовицькою сільською радою видобували вугілля, – нагадують районні обранці. Люди добре пам’ятають вибухи під землею. Під час вибухових робіт дрижали будинки. Це несло великі збитки усьому селу. Майже кожен будинок дав тріщини, які не можна ліквідувати, особливо по вулицях Миру, Молодіжна, 40-річчя Перемоги. Дороги дали осадку. Після закриття шахт № 6 і 7 підтоплено вказані вулиці. У райраді повідомляють, що у селі підтоплюються присадибні ділянки, заболочуються родючі землі, відкриваються нові джерела, значно збільшуючи кількість поверхневих вод.

До того ж, за словами районних обранців, у селі є небезпека техногенної катастрофи внаслідок підтоплення підстанції РЕМ по вулиці Миру.

Депутати заявляють: з практики закриття інших шахт, якщо терміново і вчасно не вжити відповідних заходів, то значна частина села Грибовиця перетвориться на болото. Також депутати Іваничівщини повідомляють, що сільрада намагається рятувати становище, але своїх коштів далеко недостатньо.

Так, у 2011 році було виготовлено робочий проект з першочергових заходів по захисту від підтоплення присадибних ділянок південно-західної частини села, але кошти на реалізацію даного проекту відсутні, потрібно робити рекультивація териконів, які мають площу більше 16 гектарів.

Іваничівська райрада повідомила і про те, що раніше село отримувало кошти від роботи шахти (прибутковий податок). А це більше 100 тисяч гривень.

Насамкінець районні депутати повідомляють: при закритті шахти №5 багато селян позбудуться робочих місць, а їх сім’ї – засобів для існування.

Від волинської влади районна просить сприяння у виділенні коштів на роботи з водовідведення підтоплених територій; проведення ремонту доріг села; рекультивації терикону, території шахти та прилеглої до неї території; створення робочих місць для мешканців села Грибовиця.

Джерело Волинська Правда



реклама у Нововолинськ