Головна Новини Нововолинська Польща хоче віддати 551 каску, які конфіскувала в українця за незаконне перевезення

Польща хоче віддати 551 каску, які конфіскувала в українця за незаконне перевезення

170
0

Прокуратура польського міста Замость вирішила віддати 551 захисний шолом, які затримала під час спроби громадянина України перевезти їх через кордон. Про це повідомляє iPress.ua посилаючись на Newsweek.pl

Бронежилети 5-го класу. Фото: photo.freejournal.biz
 

За інформацією, 28 червня через пункт пропуску Зосин громадянин України намагався ввезти шоломи. Митники затримали вантаж і доправили українця до прокуратури Замостя, яка висунула українцеві підозру у злочині.

У липні прокуратура зняла звинувачення, оскільки дізналася, що суспільна шкода від вчинку українця не була суттєвою.

Постанова про закриття справи вступає в силу, і в зв’язку з цим прокуратура видала постанову про повернення шоломів, – заявив речник Замостської прокуратури Ромуальд Сітаж. – Однак це не означає, що шоломи зараз можна транспортувати через кордон. Для експорту треба отримати дозвіл“.

Українець купив шоломи в магазині військової амуніції у Любліні. Він хотів їх привезти у своє рідне місто Нововолинськ, де сформувався батальйон добровольців для боротьби із російськими терористами на Донбасі.

Зазначається, що з поміж 551 шолома, 116 відповідало військовим нормам, тому їх обіг підлягав під законодавче обмеження, сказав експерт з прокуратури.

Юридичну допомогу у цій справі українцеві надав Фонд “Otwarty Dialog”, який допомагає в передачі шоломів і бронежилетів для української армії, Національної гвардії, спостерігачів та журналістів.

Ми раді, що шоломи не лежатимуть в магазині, а є шанс, що врятують комусь життя. Надіюся, що незабаром так само буде із затриманими бронежилетами. Ми намагаємося отримати необхідні дозволи, це дуже важко. Ми розраховуємо на зміну положень і спрощення процедур для обладнання, яке не використовується для вбивства“, – сказав речник Фонду ” Otwarty Dialog” Томаш Чувара.

Прокуратура Замостя веде також слідство у справі затримання 42 бронежилетів, які були затримані ще 29 березня у пункті пропуску Гребенне.

Водій автомобіля, який перевозив жилети також не мав дозволу на це – він просто отримав їх від Фонду ” Otwarty Dialog”.

Прокуратура також пред’явила йому звинувачення у порушенні закону. За інформацією, слідство у цій справі має закінчитися наступного тижня.

11 серпня суд в Томашуві Любельському відхилив апеляцію адвоката Фонду про визнання цих жилетів як доказів під час розгляду кримінальної справи. Вивезення озброєння закордон забороняється положенням закону “про обіг закордонних товарів, технологій і послуг, які мають стратегічне значення для безпеки держави, а також для утримання миру між народами і безпеки” від 29 листопада 2000 року. Зазначається, що список озброєння, на вивіз якого необхідний дозвіл, можна переглянути у розпорядженні міністра економіки. До списку входять каски і бронежилети. За перевезення цих речей світить до десяти років в’язниці.

Нагадаємо, 28 липня стало відомо, що прокуратура у Замосці висунула офіційне звинувачення 54-річному громадянину України, котрий намагався вивезти з Польщі близько 550 касок та десяток бронежилетів для учасників АТО на Донбасі. Водночас у прокуратурі зазначили, що повернули українцю близько 450 касок та усі бронежилети, котрі експерти не визнали озброєнням, згідно з класифікацією закону, за яким проти нього була порушена справа.

Нагадаємо, наприкінці червня польська прикордонна та митна служба затримала волонтерів фонду “Відкритий Діалог”, які перевозили для військових бронежелети через українсько-польський кордон, бо вони організували поставку 42 куленепробивних жилетів без ліцензії на постачання такого обладнання. Як повідомляв iPress.ua, 30 липня польська прокуратура закрила справу проти 54-рiчного жителя Нововолинська, котрий у червнi цього року намагався перевезти з Польщi в Україну близько 550 касок та десяток бронежилетiв для українських вiйськових.



реклама у Нововолинськ