Головна Новини Нововолинська Українці зможуть “полювати” на чиновників-хабарників, – закон

Українці зможуть “полювати” на чиновників-хабарників, – закон

154
0

Верховна Рада прийняла законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами, яким дозволили громадянам фіксувати отримання хабара на аудіо- та відео і використовувати для кримінально-процесуального провадження. За відповідне рішення в другому читанні та в цілому проголосував 231 нардеп.

У закони пропонується ввести нове поняття “громадський обвинувач”, доповнивши ним низку положень чинного законодавства України. Тепер людині не потрібно володіти вичерпною доказовою базою. Необхідні докази можна дозбирати в ході провадження шляхом клопотань до суду про вживання заходів забезпечення кримінального провадження (арешту майна й тимчасового доступу до речей і документів).

Також нардепи законом дозволили громадянам фіксувати отримання хабаря на аудіо- та відео пристрої. “Успіх корупційних справ сильно залежить від можливостей одержання аудіо-візуальних доказів, головним джерелом яких зазвичай є негласні слідчі (розшукові) дії з використанням спеціальних технічних засобів. Запропоновано нову редакцію статті 359 Кримінального кодексу України, а також відповідні корекції статті 87 Кримінально-процесуального кодексу України, щоби наділити схожими (але значно обмеженішими можливостями) приватних осіб”, – зазначається в пояснювальній записці.



реклама у Нововолинськ