Головна Соціум Громада Жовтневого має вибрати нову назву для селища

Громада Жовтневого має вибрати нову назву для селища

144
0

У зв’язку із набранням чинності декомунізаційного законодавства на Волині змінять назви два населених пункти – село і селище міського типу. Про це повідомляє “Волинське агентство розслідувань” із посиланням на сайт Українського інституту національної пам’яті.

За нашою інформацією, мова йде про селище міського типу Жовтневе (“супутник” Нововолинська) та село Жовтневе Володимир-Волинського району, названі на честь Великої Жовтневої революції.


Громади 871 міста і села мають визначити нові чи повернути історичні назви до 21 листопада. Це 3% від усіх населених пунктів.

Згідно із даними моніторингу УІНП відповідно до закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» зміні підлягають назви 76 міст і містечок (смт) та 795 сіл і селищ (дані оновлюються).

Майже 30 тисяч тисяч назв українських міст та сіл опрацьовують співробітники УІНП та волонтери. Дані постійно оновлюють: так, до переліку із 22 міст додали ще 6. Збільшилась й кількість містечок, які потрібно перейменувати, з 44-ох до 48-ми.

Тож список населених пунктів, які підлягають перейменуванню, не значно, але збільшуватиметься. На Волині таких «комуністичних поселень» нарахували два – селище міського типу і село.

«Чому саме місцева громада має визначитися з перейменуванням, а не «київські експерти» чи Уряд? Не лише тому, що це — засадниче право місцевого самоврядування, а й тому, що їх мешканці та краєзнавці краще знають походження назви», — пояснює голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Він підкреслив: «Закон визначає лише перелік елементів, які недопустимо вживати в сучасній топоніміці демократичної незалежної країни, а не вказує, як називати вашу вулицю, село чи місто. Громада самостійно сформулює пропозиції нової назви — історичної, на честь відомих особистостей, в тому числі вихідців з громади».

Символічно, що рішення громад про позбавлення від тоталітарної спадщини мають бути прийняті до Дня Свободи та Гідності 21 листопада 2015 року. Опісля впродовж 3 місяців Верховна Рада України прийме рішення про перейменування. Нагадаємо, що впродовж півроку органи місцевого самоврядування також визначать нові назви вулиць, площ, географічних об’єктів.



реклама у Нововолинськ