Головна Новини Нововолинська ЗАЯВА ЦИВІЛЬНОГО КОРПУСУ «АЗОВ» З ПРИВОДУ УХВАЛЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ ЩОДО...

ЗАЯВА ЦИВІЛЬНОГО КОРПУСУ «АЗОВ» З ПРИВОДУ УХВАЛЕННЯ ЗМІН ДО КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ ЩОДО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ

170
0

Ухвалення Верховною Радою України 16 липня 2015 року змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) становить пряму загрозу державному суверенітету та територіальній цілісності України.

Гіркий символізм цієї події полягає в тому, що цей крок український парламент зробив у день 25-ї річниці проголошення Декларації про державний суверенітет України і замість змістовної дискусії та виваженого державного рішення продемонстрував свій повний безвідповідальні популізм, нехтування національними інтересами та нормами чинної Конституції України.

Основний закон визначає Україну унітарною державою, а це в першу чергу означає існування та забезпечення в державі єдиного правового порядку в усіх правових відносинах. Будь-які винятки, зафіксовані чи то в перехідних положеннях, чи то в окремому законі можуть обернутися катастрофою, а в ситуації збройного конфлікту в Донецькій та Луганській областях фактично створює всі необхідні умови для виведення цих територій з-під юрисдикції української влади.

Ми переконанні, що такі дії жодним чином не вирішують проблему Донбасу, а окупованого Криму й поготів, та не сприятимуть процесу реінтеграції цих регіонів. Навпаки, ухвалені конституційні зміни – це, по-перше, черговий крок до заморожування конфлікту, до визнання де-факто окупованого статусу цих територій. По-друге, це створення небезпечного прецеденту, який підриває основи української державності в довготривалій перспективі.

Така прихована, заговорена і лукава позиція влади не має ані політичних, ані моральних переваг. Політично, ухвалені зміни до Конституції України в черговий раз підтверджують, що влада своїми діями утверджує статус України як об’єкта, а не суб’єкта міжнародної політики. Більше того, відверто допускає торгівлю суверенітетом держави, покладаючись на союзників, які вже порушили взяті на себе зобов’язання, згідно з Будапештським меморандумом.

Морально, це акт неповаги до тисяч українських героїв, які загинули обороняючи єдність України, до сотень тисяч волонтерів і небайдужих громадян, які врятували державу у критичну мить і прагнуть її відродження та становлення у статусі європейської правової держави.

Ми сподіваємося на те, що Конституційний Суд України своїм рішенням поверне справу не лише в законне конституційне русло, а й дасть можливість Верховній Раді України та Президенту України виправити ситуацію, з огляду на справжні національні інтереси України. 



реклама у Нововолинськ