Головна Новини Нововолинська Досі без грошей: шахтарі продовжили страйк

Досі без грошей: шахтарі продовжили страйк

156
0

Другий день продовжується протест трудівників шахти № 1 «Новолинська». Гірники державного вугледобувного підприємства відмовляються приступати до роботи, допоки їм не виплатять заборговану за три з половиною місяці зарплату, – повідомляє голова НПГУ Михайло Волинець.

Як повідомив Анатолій Мухомеджанов, голова первинки НПГУ, у понеділок, 27 липня, гірники, які мали працювати у першу зміну, відмовилися спускатися у вибій, вимагаючи виплати заборгованої ще з квітня зарплати. Решта трудівників на своїх позмінних зборах підтримали цю стихійну акцію протесту й теж до роботи не приступали.

У вівторок теж у шахту спустилися лише слюсарі, які забезпечують відкачування з неї води, а прохідники та вибійники залишилися на поверхні вимагати виплати заробленого. За словами Анатолія Мухомеджанова, шахтарі налаштовані рішуче і готові стояти до перемоги, бо у кожного з них за ці понад три місяці безгрошів’я накопичилися борги. «Багато хто змушений був скористатися кредитками, сподіваючись невдовзі, отримавши заборговану зарплату, погасити їх. Дійшло навіть до того, що дехто позичав гроші, аби дістатися до роботи».

А дізнатися, коли нарешті видадуть зароблені гроші, практично ні у кого, бо у результаті проведеної реорганізації (шахта була відокремленим підрозділом у складі ДП «Волиньвугілля», а з 1 червня за наказом Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина стала самостійним державним підприємством) керівники змінюються, а борги залишаються.

Нинішній директор шахти Олександр Шостак у понеділок поїхав до Києва з надією у той же день потрапити на прийом до першого заступника міністра Ігоря Мартиненкова, щоб вирішити нагальні проблеми, але аудієнції так і не дочекався». Шахтарі не знають, коли високопосадовець знайде час для зустрічі з їхнім директором, але у них терпець увірвався й вони готові до рішучих дій.

Гірники вимагають: негайно і у повному обсязі та у строки, визначені чинним законодавством, виплатити їм зароблене; покарати винних у допущенні заборгованості із заробітної плати майже за чотири місяці; не звільняти шахтарів, а переводити їх на інші копальні. Домагаються нововолинці, аби профільне міністерство дотримувалося Галузевої угоди й погоджувало з профспілками питання, які стосуються реформування галузі та трудових і соціально-економічних прав трудівників. А поки директор шахти №1 «Нововолинська» оббиває пороги кабінетів високопосадовців Міненерговугілля в Києві, копальня у Нововолинську простоює, бо доведені до відчаю гірники продовжують акцію протесту і припиняти її не збираються до того часу, коли їм віддадуть заборговане.

Вчора ввечері нардеп Ігор Гузь пообіцяв допомогти: 

“Мав розмову з профільним міністром Демчишиним, дохідливо пояснив ситуацію і вже завтра на рахунку шахти має бути два мільйони гривень. Так це лише частина суми, так це не правильний підхід “вибивати” зароблене, але іншого виходу наразі немає.”

День закінчився, а коштів досі немає…



реклама у Нововолинськ