Головна Події У Луцьку відкрили пам’ятник загиблим героям Небесної сотні

У Луцьку відкрили пам’ятник загиблим героям Небесної сотні

184
0

У Луцьку відкрили пам’ятник волинянам, які трагічно загинули під час подій на Майдані.

Про Василя Мойсея, Олександра Бадеру, Сергія Байдовського, Едуарда Гриневича, Юрія Сидорчука, Івана Тарасюка та Віктора Хом’яка на місцевому меморіалі відтепер нагадуватиме 4-метрова гранітна стела. Її автор – скульптор Ірина Дацюк – розповіла «Громадському.Волинь», що ідея пам’ятника у неї виникла ще у лютому 2014 року. Вона не могла лишитися осторонь тих трагічних подій і запропонувала свій проект. Коли родичі загиблих і влада його погодили, взялася до роботи – за 2 місяці, у вкрай стислі терміни, вона його реалізувала. Така поспішність викликала критику деяких представників громади.

Відкриття цього пам’ятника є особливо значимим для родичів загиблих. Роман Мойсей розповів, що його брат Василь мріяв мати вишиванку – і тепер вона у нього є. Подвиг загиблих під час Майдану він вважає недаремним, адже «вдалося повалити тирана» і країна перебуває на шляху змін.

Ганна Сидорчук приїхала зі столиці вшанувати пам’ять про свого тата. Юрій Сидорчук народився у с. Дерно Ківерцівського р-ну, але останні роки проживав у Києві. Коли він дізнався, що на Інституцькій вбивають молодих хлопців, пішов з роботи і назад уже не повернувся – його важко поранив снайпер. Тато вчив дівчину любити Україну й розмовляти українською мовою. Тепер вона про це згадує зі сльозами на очах.

Побратим Василя Мойсея Павло Данильчук вважає, що поява такого пам’ятника дійсно важлива для родичів загиблих, але влада не дослухалася до думки експертів і реалізувала проект похапцем.

Нагадаємо, на спорудження стели витрачено більше 1 млн. грн. Частину коштів виділили з міського бюджету, решту дозбирували люди.



реклама у Нововолинськ