Головна ЗМІ “Відкрите місто”: ми змусили владу публікувати всі документи!

“Відкрите місто”: ми змусили владу публікувати всі документи!

210
0

У травні цього року МГО “Молодіжна ініціатива” розпочала проект “Відкрите місто”. Публікувати на сайті протоколи сесій, засідань постійних комісій та виконкому, рішення сесій, виконкому, розпорядження міського голови, проекти рішень сесій, виконкому та розпоряджень міського голови, – так каже закон, цього й домагалися. На той момент на сайті публікували тільки рішення ради і частину розпоряджень міського голови і виконкому:

Ми написали звернення до міського голови і не отримали жодної відповіді. Потім написали вже 2 звернення – до мера і до постійної комісії міської ради.

Ми прийшли на засідання комісії й довго пояснювали, що закон – це закон, тому його потрібно просто виконати без жодних дебатів, інакше – штраф відповідно до КУпАП. Штраф накладається на секретаря ради; очевидно, у Володимира Рожелюка не настільки велика зарплата, щоб платити за кожен неопублікований документ.

Бюрократична машина почала діяти. Направду, нам дуже шкода жіночку із відділу виконкому. Так, її керівниця звільнилась, бо обрала пенсію, а тому доводиться працювати за двох. Але… закон потрібнно виконувати.

Після нашого візиту було ще одне звернення, і наразі результат такий: відкритий доступ до протоколів сесій, засідань постійний комісій, усіх розпоряджень голови та рішень виконкому, а найголовніше – публікуються проекти рішень виконкому, ради та розпоряджень голови, що дозволяє зацікавленій особі заздалегідь дізнатися про рішення, прийти на засідання органу й за потреби змінити його думку). Зараз на сайті не вистачає тільки протоколів засідань виконкому плюс протоколи сесій треба шукати… в рішеннях ради:


Незабаром сайти кількох міських рад на Волині (і Нововолинської!) перевірять активісти Центру політичних студій та аналітики. Про всі огріхи у сфері публічної інформації повідомлять Омбудсмана – для складання адмінпротоколу.

Олександр Топорівський



реклама у Нововолинськ