Головна Новини Нововолинська Жінки VS чоловіки. У Нововолинську дві партії не дотримались гендерних квот

Жінки VS чоловіки. У Нововолинську дві партії не дотримались гендерних квот

165
0

Партія пенсіонерів України і партія «Сила і честь» подали до Нововолинської територіальної виборчої комісії гендерно розбалансовані списки кандидатів на місцеві вибори.

Перша політсила переборщила з позитивною дискримінацією, висунувши кандидатами до Нововолинської міськради понад 80% жінок, а в другій навпаки переважають чоловіки. Всупереч Виборчому кодексу ТВК зареєструвала обидві партії, – про це повідомляє видання “Сила правди”.

25 вересня Нововолинська територіальна виборча комісія зареєструвала списки кандидатів на місцевих виборах до Нововолинської міської ради. Брати участь у виборчих перегонах до цього органу місцевого самоврядування мало намір 11 партій. Проте одній з них – «Опозиційній платформі – За життя» – відмовили в реєстрації через не подання повідомлення про конференцію, де мали висувати кандидатів. 

Таким чином за депутатство у Нововолинській міській раді змагатимуться 10 партій: Партія пенсіонерів України, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Всеукраїнське об’єднання «Свобода»,  «Громадянська позиція», «Європейська солідарність», «Самопоміч», «Сила і честь», «Слуга народу», «Радикальна партія Олега Ляшка» і партія «За Майбутнє». До єдиних виборчих списків цих політсил увійшло 289 кандидатів. З них 152 – чоловіки і 137 жінок, або ж 47%.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» здійснює аналіз виборчих списків політичних партій на дотримання гендерних квот. В результаті підрахунків представництва кожної статі серед кандидатів у депутати до Нововолинської міської ради з’ясувалося, що найбільше жінок йде у списку Партії пенсіонерів України (80,77%) і партії  «Слуга народу» (51,85%). Водночас перша політсила порушила вимогу про забезпечення щонайменше 40% представників другої статі в єдиному виборчому списку та в територіальних виборчих списках кандидатів. 

Окрім «пенсіонерів» ще дві партії «не дотягнули» до необхідного мінімуму гендерного балансу. Від партії «Сила і честь» балотується 38,46% жінок і 61,54% чоловіків, а від  «Самопомочі» – 39,29% жінок і 60,71% чоловіків. Проте остання політсила сформувала єдиний виборчий список згідно роз’яснення ЦВК щодо застосування окремих положень Виборчого кодексу України стосовно висунення кандидатів на місцевих виборах, де йдеться, що у разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення осіб різної статі до списку. 

За даними з сайту ЦВК

Партії пенсіонерів України та партії «Сила і честь» вдалося зареєструватися всупереч недотримання вимог Виборчого кодексу в частині гендерного балансу.

З 26 людей у єдиному територіальному списку кандидатів у депутати до Нововолинської міської ради від Партії пенсіонерів України лише 5 представників чоловічої статі, решта – жінки. Тобто чоловіків серед «пенсіонерів», які балотуються до Нововолинської міської ради трохи більше 19% при необхідній квоті у 40%, як того вимагає стаття 219 Виборчого кодексу України. З аналізу територіальних списків Партії пенсіонерів випливає, що з 5 виборчих округів у Нововолинську чоловіки представлені у трьох: в другому та третьому окрузі по одній особі і лише список на п’ятому окрузі сформований з дотриманням гендерного балансу, там троє жінок і двоє чоловіків.

Зателефонувавши очільнику обласного осередку Партії пенсіонерів України Григорію Ощепкову ми почули, що партія не бере участі у виборах. А для першого номера у списку «пенсіонерів» до Нововолинської міськради Емілії Томашевської запитання про команду, яку вона веде за собою до органу місцевого самоврядування, взагалі виявилось сюрпризом. Про те, що вона очолює список партії, жінка, схоже, довідалася від нас.  

Представниця Партії пенсіонерів України у Нововолинську і водночас член відповідної територіальної виборчої комісії Ніна Свириденко каже, що жодних проблем з реєстрацією списків кандидатів у політсили не було. Значну перевагу представництва жінок над чоловіками пояснює низькою активністю партійців чоловічої статі. 

«Так вийшло у нас. Я працюю в такій сфері садочки, школи, медицина… Це в основному жінки. Завжди жінки більш активні, ніж чоловіки»

Натомість партія «Сила і честь» зробила ставку на кандидатів-чоловіків. Так у єдиному виборчому списку партії на виборах до Нововолинської міської ради загалом 26 прізвищ. З них – 16 чоловіків і 10 жінок, або ж 38,46 %. У першій п’ятірці єдиного списку партії – лише одна жінка. Проте, якщо аналізувати територіальні списки, то тут, схоже, у «Сили і честі» з гендером усе гаразд. На кожному з п’яти округів вони висунули по п’ять кандидатів: по три чоловічої і два жіночої статей. 

Голова правління ГО «Інтегріті ЮА», експертка з питань політичного фінансування та виборчих процесів Юлія Зальцберг каже, що списки, які партія подала до ТВК, і ті, які зареєстрували, можуть відрізнятися. Зокрема, й в частині забезпечення представництва жінок/чоловіків. 

«Виборчий кодекс вимагає, щоб при висуванні кандидатів партія дотрималася гендерного представництва. В кожній п’ятірці має бути не менше двох осіб іншої статі. Але в Кодексі йдеться, що така вимога поширюється на момент висування. Може бути, що партія висунула 34 кандидати до ради з дотриманням гендерної квоти, але під час реєстрації може статися, що в якогось конкретного кандидата не вистачатиме документів чи вони будуть неналежні. В такому випадку ТВК відмовляє в реєстрації цьому конкретному кандидату, але не може відмовити усьому списку. При такій відмові порядкові номери залишаються в такому порядку, як розташувала партія. Рішення ТВК про реєстрацію такого списку партії в такому разі буде законним. Однак, якщо список не був гендерно збалансований, тобто там не було по два представника іншої статі в кожній п’ятірці, то таке рішення прийняте всупереч Виборчому кодексу. В такому випадку рішення про реєстрацію кандидатів, висунутих цією партією, може бути оскаржене до суду. Оскаржити може інша організація партії, або інший кандидат», – зазначає Юлія Зальцберг.

Зі слів голови територіальної виборчої комісії Віктора Порплиці, жодному з кандидатів не відмовляли в реєстрації, за виключенням партії «Опозиційна платформа – За життя», яку не допустили до участі у виборах до Нововолинської міськради. Тобто списки саме такі, якими їх подали політичні партії. Щодо гендерного дисбалансу, то Віктор Порплиця прокоментував це так:

«Рішення приймала комісія і більшістю голосів було прийнято саме таке рішення. Ми обговорювали це, вичитували, шукали практику, дискутували і вирішили все таки зареєструвати ці партії. 

Якщо брати про жінок, то я особисто як людина не міг заперечувати. Якби сказали, що жінкам там заборонили, то було б погано. Тут треба підтримати жінок. У нас в комісії з 18 осіб лише троє – чоловічої статі. Як ми можемо відстояти наші права, скажіть? Я як в квітучому саду», – жартує голова Нововолинської ТВК.

Списки кандидатів усіх політичних партій, які балотуються до Нововолинської міської ради, оприлюднені на сайті Центральної виборчої комісії.

Оксана Петрук



реклама у Нововолинськ