Головна Соціум Екологічна тривога: громада вимагає відповідей щодо будівництва сміттєпереробного заводу

Екологічна тривога: громада вимагає відповідей щодо будівництва сміттєпереробного заводу

1467
0

Поки Володимир «кластернув» лікарню, у нашому місті громаду кличуть на другу зустріч щодо будівництва сміттєпереробного заводу.

Представник компанії, який був на першій зустрічі в Тернопільському національному економічному університеті, намагався заспокоїти нововолинців своїми обіцянками та зберегти ім’я компанії від негативного відгуку громади. Але чи ми можемо їм довіряти? Чи вони реально враховують наші інтереси та безпеку? Наразі невідомо…

Історія із будівництвом «екосміттєпереробних» заводів у Нововолинську тягнеться ще з 2014 року, де на черговій сесії депутати Нововолинської міської ради, “щоб не допустити екологічної катастрофи” (цитата), підтримали українсько-німецький проект і дали дозвіл будувати не те що завод, а цілий «ЕКО-ТЕХНОПАРК». Що зупинило «INSILDeutschlandUG» невідомо, можливо тодішній мер Сапожніков знає, але сміттєпарку за 40 мільйонів євро від них ми не отримали.

У 2018 за справу взялись хорвати, які запланували збудувати сміттєпереробний завод на Сокальській.

Землю під будівництво виділили 4 роки тому і потрібно було реалізувати задумане, щоб не робити з тієї ділянки просто сміттєзвалище, — аргументувала тоді міська влада.

Було обіцяно близько 25-ти мільйонів євро інвестицій, запах не більше, чим від контейнерів зі сміттям біля дому, фільтрова станція та власна система очищення стічних вод, працевлаштувати близько 60 людей, ручне сортування сміття і машинне, привозити сміття планували із Нововолинська, навколишніх сіл та ОТГ, можливо із сусідніх міст, сміття мали спресовувати та перев’язувати. На території заводу на компості з органічних відходів можна було б вирощувати продукцію.

Проєкт даного майбутнього будівництва залишився проектом, а ділянці під будівництво знову погрожує сміттєзвалище…

2023 рік, на цей раз за справу беруться поляки. 27 червня о 18:00 мають відбутись слухання у малому залі міського Палацу культури, де “Мерітт Груп Україна” буде намагатися продемонструвати свою благородність та переконати Нововолинську громаду у необхідності будівництва сміттєпереробного заводу поблизу «пана Курчака» на Сокальській.

Мерітт Груп Україна” та влада міста має докласти зусиль і проявити відповідальність та доказати свою здатність до діалогу та відповісти на всі сумніви громади. Надати гарантії, розставити запобіжники. Настрої нововолинців налаштовані агресивно і довіри до інвестора та влади схоже немає (привіт «КРОНОСПАНУ» і «КУРЧАКУ»).

Мовчати ніхто не буде, коли ставлять під загрозу здоров’я та довкілля. Жителі громади мають право знати, що планується.



реклама у Нововолинськ