Головна Без категорії Ротавірусна інфекція: рекомендації щодо профілактики захворювання

Ротавірусна інфекція: рекомендації щодо профілактики захворювання

318
0

Джерело: Нововолинська міська рада

У Волинській області протягом 5 місяців 2023 року медики фіксують збільшення кількості хворих ротавірусною інфекцією. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року захворюваність зросла на 69%.

Ротавірусна інфекція або, як її часто називають, кишковий чи шлунковий грип, це гостре інфекційне захворювання. Воно передається повітряно-краплинним, фекально-оральним шляхами, а також через не миті фрукти, овочі, через брудну воду і руки, при контакті з іншими поверхнями та забрудненими предметами (іграшки, підлога, меблі, одяг тощо).

Джерелом ротавірусів є людина. Інфекція легко передається від людини до людини. Індекс контагіозності становить понад 60%. Ротавірус є найбільш поширеною причиною важких діарейних захворювань у дітей молодшого віку. Як правило,  захворювання   вражає маленьких дітей у віці від 6 місяців до 3 років. Майже кожна дитина у світі до 5-річного віку заражається ротавірусом, принаймні, один раз.  Дорослі частіше є носіями інфекції.

Хворобу реєструють протягом усього року. Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому — 2-3 доби).

Для ротавірусної інфекції характерне різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39°С), нудота, біль і бурчання в животі, часте блювання, сильний пронос. Діарея може тривати від 5 до 7 днів. Зневоднення організму і його інтоксикація призводить млявості та слабкості, а це – небезпечно для життя. Також захворювання може проявлятися як ГРВІ: нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні.

Лікування гострої ротавірусної інфекції є неспецифічним. Насамперед треба боротися зі зневодненням. При перших симптомах хвороби треба звертатись до лікаря.

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є дотримання правил особистої гігієни та вакцинація. Щеплення рекомендують зробити дітям у ранньому віці, від 6 до 32 тижнів від народження. Вакцина вводиться через рот двічі, з інтервалом не менш як місяць. В Україні імунопрофілактика проти ротавірусної інфекції належить до рекомендованих та не входить до обов’язкових згідно Календаря щеплень, тобто вакцинуватися можна власним коштом.

Неспецифічна профілактика полягає в дотриманні правил особистої гігієни: миття рук після відвідування туалету та громадських місць, перед їдою, а також правил обробки їжі й води. Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду рекомендується обдавати їх окропом. Для пиття та приготування їжі варто використовувати тільки кип’ячену воду. Особливу увагу потрібно приділяти якості молочної продукції: не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном придатності. Якщо ротавірусну інфекцію вже виявили, то люди, які доглядають за хворими, повинні після миття рук додатково обробляти їх антисептиком. Забрудненні іграшки та поверхні необхідно мити з мийним засобом, а обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус та попереджає його подальше передавання.

Існує загроза  поширення  ротавірусної інфекції  в  організованих дитячих колективах. Ретельне  дотримання правил  особистої гігієни дітьми та персоналом, а також санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму – основна запорука  епідблагополуччя.

Нововолинське відділення Володимирського районного відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»  Лікар епідеміолог Ольга БАРНА



реклама у Нововолинськ