Головна Без категорії Що робити мешканцям Нововолинської громади у разі радіаційної аварії: важливі поради

Що робити мешканцям Нововолинської громади у разі радіаційної аварії: важливі поради

422
0

Джерело: нововолинськ.com.ua

У час повномасштабної війни українцям особливо актуально знати базові правила поведінки у випадку надзвичайної ситуації будь-якого характеру.

Оскільки ризик теракту росії на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС залишається високим, на головному сайті міста розмістили алгоритми дій у разі радіаційної аварії.

Найголовніше – потрібно залишатись в приміщенні або терміново у нього зайти, якщо ви перебуваєте на вулиці.

  • Перебувайте в укритті
  • Це може бути підвал або середина будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі. Подбайте про свійських тварин, не дозволяйте їм гуляти на вулиці. Якщо можливо, залишайтеся в приміщенні без вікон і зовнішніх дверей, зачиніть вікна та двері, ущільніть отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо) та вимкніть системи вентиляції (кондиціонери або обігрівачі) у будинку. Залишайтесь в укритті, допоки офіційна влада не надала інших вказівок.

  • Стежте за офіційними джерелами інформації
  • Користуйтесь повідомленнями від рятувальників (ДСНС), поліції, органів місцевого самоврядування. Увімкніть телебачення, радіо. Рекомендуємо підписатися на офіційні канали міського голови у Telegram або Facebook. Якщо місцева влада та надзвичайники дають вказівки – виконуйте їх обов’язково.

  • Знезаразьте себе
  • Зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер, тримайте його далі від людей і домашніх тварин.

  • Помийтесь, якщо є така можливість
  • Прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не подряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на руки й обличчя, протріть повіки, вії, вуха.

  • Одягніть чистий одяг
  • Допоможіть вашим рідним і близьким зробити всі вище перераховані пункти. За можливості робіть це в рукавичках і масці чи респіраторі.

    Безпека води та харчових продуктів 

    Поки рятувальники чи влада не повідомили про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Пакування захищає рідину всередині від радіоактивних речовин.

    Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Зробіть запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання. Вода в інших ємностях у вашому домі, таких як унітаз або водонагрівач, не буде містити радіоактивних речовин. Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття себе, а також пакувань з їжею і водою.

    Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

    Харчові продукти є безпечними, якщо зберігались у герметичних контейнерах (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа з холодильника та морозильної камери.

    Перед відкриттям протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Теж саме зробіть із кухонним приладдям перед використанням.  Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, якомога далі від людей і тварин.

    Не приймайте самостійно йодид калію!

    Йодид калію – це сіль, схожа на кухонну. У аптеках він найчастіше продається у формі таблеток. Якщо його приймати вчасно й у визначеному дозуванні, йодид калію блокує поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою. Це знижує ризик розвитку раку щитоподібної залози та інших її захворювань.

    Приймати йодид калію для «профілактики» без потреби – недопустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю. Також важливо, що йодна профілактика здійснюється одноразово.

    Більше про йодну профілактику у разі радіаційної аварії читайте тут: https://cutt.ly/nwy9RPxB

    Перелік найбільш необхідного, щоб захиститися від наслідків радіаційної аварії: https://cutt.ly/Uwy9YfbA



    реклама у Нововолинськ