Головна Новини Нововолинська Якщо це буде не політичне, а об’єктивне рішення, кластерна лікарня буде у...

Якщо це буде не політичне, а об’єктивне рішення, кластерна лікарня буде у Нововолинську, — Шипелик

1946
0

Поділ лікарень на кластерні і загальні – це добре. Головне – робити це без політики“, — вважає директор Нововолинської центральної міської лікарні та член ГО «Медичні лідери» Олег Шипелик.

На новому етапі медичної реформи усі лікарні в Україні планують поділити на надкластерні, кластерні і загальні. Від цього залежатиме, які послуги вони зможуть законтрактувати з НСЗУ і відповідно – яке фінансування отримуватимуть.

Якщо це буде не політичне, а об’єктивне рішення, ми будемо кластерною лікарнею. Ми вже фактично нею є. За останні півтора року лікарня збільшила кількість пакетів послуг з 14 до 22, бюджет виріс із 75 мільйонів у 2020-ому до 182 мільйонів гривень у 2022-ому. Зараз ми самостійно купуємо ангіограф“, – розповідає директор.

Проте у цьому питанні є політична складова. Наприклад, у Володимирі (сусіднє місто) – ні дитячої хірургії, ні офтальмології, ні отоларингології, ні кардіології, але вони також претендують на статус кластерної лікарні.

Політичне рішення ускладнить роботу закладів і погіршить якість послуг, що надаються пацієнту. Можна вкинути 100 мільйонів у будь-яку лікарню, назвати її кластерною, залучити молодих спеціалістів і за 10 років за сприятливих обставин вона справді може стати такою. Але чи готовий хтось 10 років жити з катетером чи не бачити, бо нема кому замінити кришталик? Чи готовий хтось 10 років чекати на пересадку суглобу?

Мусять бути об’єктивні критерії для визначення кластерних лікарень. Політичне лобіювання може зашкодити“, – переконаний Олег Шипелик.



реклама у Нововолинськ